Budimlić: Terorizam u službi lajkova

Danas nemate utočište gotovo ni na jednom trenutku planete, gdje god ljudi žive postoji mogućnost da se ovo desi, kazao je jutros Muhamed Budimlić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu, komentarišući jučerašnji teroristički napad na Novom Zelandu u kojem su stradale desetine ljudi.

Radi se o terorističkom napadu koji je strašan kao i svaki drugi, dodao je.

''Nisam iznenađen, živimo u svijetu u kojem je strah jedna od ključnih tema. Postao je instrument za ostvarivanje vlasti. Ksenofobija i nacionalizmi su glavni izvori straha kod ljudi. Prilično sam uvjeren da je napadač bio jako nabijen informacijama koje nemaju direktno nikakve veze s njim nego je jednostavno bio zaražen idejama mržnje prema ljudima, prema drugačijim, osjećao se ugrožen i želio je pažnju'', ispričao je on.

''Želja za pažnjom, publikom i odobravanjem. Jedan od ključnih ciljeva bio je snimanje kako bi na nekoj pozornici dobio lajkove'', ocijenio je on.

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, poručio je da se problemi trebaju rješavati na nižim nivoima.

''Mislim da probleme moramo rješavati na nižim nivoima, na lokalnoj zajednici, truditi se javnim raspravama doći do bolje vlasti. Vlast je usmjerena, ne za zaštitu nacija i naroda, već za ostvarivanje interesa uskih grupica koje stoje na vrhu'', podvukao je profesor Budimlić za N1.