Teška saobraćajna nesreća obilježila protekla 24 sata u Cazinu: Dva lica smrtno stradala, jedno teže povrijeđeno

Kkk

Prema redovnom izvještaju Službe za civilnu zaštitu, Grad Cazin, o događanjima na području grada, jutros u 07:00 sati izmjerena je temperatura od -3°C.

Policijska stanica Cazin imala je devet intervencija u protekla 24 sata. Došlo je do krivičnog djela “krivotvorenje isprave i prevara” te “nasilničkog ponašanja”.

Javni red i mir remećen je čak šest puta, pa je tako u Šturliću došlo do svađe, vike, drskog i nepristojnog ponašanja, u Glogovcu do naročito drskog ponašanja. Naredbu o ograničenom kretanju u vremenskom periodu 23:00-05:00 sati prekršila su četiri lica u Ulici generala Izeta Nanića i u Majetićima.

Kada je u pitanju sigurnost u saobraćaju, teška saobraćajna nesreća dogodila se oko 18:10 sati na M4.2 u naselju Šepići, gdje su prilikom sudara 1 m/v i vozila za čišćenje snijega, odnosno grtalice, dva lica smrtno stradala, a jedno teško povrijeđeno.

Vatrogasna jedinica imala je dvije tehničke intervencije u protekla 24 sata: uklanjanje drveta s puta u Majetićima i izvlačenje unesrećenih iz automobila koji je učestvovao u saobraćajnoj nesreći u Šepićima.

Pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Cazin zatražilo je u proteklom periodu 37 pacijenata dok je sanitet korišten tri puta.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih neophodno je pridržavati se mjera prevencije koje su na snazi – držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja. Podsjećamo da je obavezno propisno nošenje zaštitnih maski (preko usta i nosa) u zatvorenom i otvorenom javnom prostoru, kao i ograničeno kretanje 23:00-05:00 sati”, napominju iz Civilne zaštite grada Cazin.

Kada je u pitanju vodosnabdjevanje i elektrosnabdjevanje, nema planiranih radova.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, zbog niske jutarnje temperature skrećemo pažnju na poledicu, posebno na dionicama u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. U jugozapadnim krajevima upozoravamo na mjestimično jak vjetar koji formira sniježne nanose, dok zbog novih padavina snijega ima na dionicama u višim predjelima u centralnim krajevima. Upozoravamo i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Vozače savjetujemo da voze maksimalno oprezno i napominjemo da na put ne kreću bez zimske opreme.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Klašnice-Laktaši, Stupari-Živinice, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.