"Teta Vegeta": Sarajka koja je izumila najpopularniji jugoslovenski začin

Home

"Teta Vegeta": Sarajka koja je izumila najpopularniji jugoslovenski začin

Profesorica Zlata Bartl najveći dio života bila je poznata kao "teta Vegeta".

Ona je rođena u Docu kraj Travnika 1920 godine, a odrasla je u Sarajevu. Pretpostavlja se da je zaslužna za izum najpopularnijeg jugoslovenskog začina.

Nakon velike mature, upisala je studij u Sarajevu, a na Prirodoslovnom fakultetu je diplomirala fiziku, hemiju, matematiku, i minerologiju.

Jedne prilike prijateljica iz Francuske joj je donijela supu iz vrećice, "otkriće" koje će ženama promijeniti život, a onda je Zlatina mašta proradila - kako najsavremenije tehnologije dehidriranja i pakiranja spojiti s okusima iz djetinjstva.

Budući da je radila kao hemičarka u Fabrici Podravke u Koprivnici, počela je istraživati procese dehidracije povrća,  a onda su se na njenu inicijativu 1957. godine u fabrici počele proizvoditi supe u vrećici, a 1959. godine su s trake izašli prvi kilogrami Vegete, začina koji je upravo ona osmislila.

Zlata je poslije dobila status počasne građanke Koprivnice, a preminula je u staračkom domu u ovom gradu, 2008. godine. Dobila je brojne nagrade, između ostalog Nagradu za tehničku kulturu Hrvatske 1985., Spomenicu Podravke za životno djelo 1987., Status počasne građanke Koprivnice, Odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske Redom Danice s likom Nikole Tesle.

 

(Izvor: Radiosarajevo.ba)

Objavito: Pon, 05/15/2017 - 09:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top