Težak život arakanskih izbjeglica u Bangladešu: Djeca koja su morala odrasti preko noći

Home

Težak život arakanskih izbjeglica u Bangladešu: Djeca koja su morala odrasti preko noći


Hiljade arakanskih muslimana, koji su spas od nasilja u Mijanmaru pronašli u gradovima Cox's Bazar i Teknaff u susjednom Bangladešu, svakodnevno vode bitku za golo preživljavanje.

Neuslovni privremeni izbjeglički kampovi i šatorska naselja otežavaju život arakanskih muslimana u izbjeglištvu te mnogi od njih na različite načine pokušavaju stvoriti bolje uslove djeci koja su s njima.

Prema podacima UNICEF-a, u Bangladešu se nalazi više od 250.000 djece izbjeglica iz Arakana. Među njima je i 1.822 bez roditeljskog staranja.

Na fotografijama koje je u kampovima napravio fotoreporter AA mogu se vidjeti djeca koja oskudno odjevena spavaju na zemlji, u blatu, peru suđe nakon jela...

Neki od njih primorani su da ličnu higijenu obavljaju prljavoj vodi koja protiče kraj improvizovanih kampova.

Arakanski muslimani Rohingye su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju sa novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 200 muslimanskih sela iz kojih su stotine hiljada mještana primorane na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Glasnogovornica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) Duniya Aslam Khan potvrdila je da je nakon posljednjeg vala nasilja u Arakanu, od 25. augusta naovamo, više od 500 hiljada Rohingya muslimana prešlo u Bangladeš.

 

(Izvor: Anadolija)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 30/09/2017 - 13:52

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top