Tim doktorice iz Srbije napravio srce od matičnih ćelija

Naučnici s Univerziteta Kolumbija uspjeli su da u laboratoriju od matičnih ćelija naprave srčani mišić koji se ponaša isto kao srčani mišić odraslog čovjeka. Tim istraživača predvodila je Srbijanka, dr. Gordana Vunjak-Novaković, profesorica na Univerzitetu Kolumbija.

 

Modelirati bolesti

Iako ovo nije prvi put da su naučnici napravili srčani mišić od matičnih ćelija, nijedan dosadašnji nije oponašao rad srčanih mišića odrasle osobe.

- Ovo otkriće nije samo fascinantan naučni poduhvat nego bi moglo predstavljati revoluciju u medicini kakvu poznajemo. Sada je moguće modelirati bolesti, proučavati efekte lijekova i to za svakog specifičnog pacijenta. Konačno imamo nešto što je vrlo blizu normalnog ljudskog srčanog mišića i može se napraviti od bilo čije ćelije - kaže dr. Vunjak-Novaković.

srce

 

Kako dodaje, srčani mišić moguće je koristiti i kao svojevrsni flaster, kojim bi bilo moguće zamijeniti oštećeno tkivo, ali je istaknula kako to za sada još nije testirano.

 

Razvoj lijekova

- Zahvaljujući ovom otkriću, naučnici sada mogu koristiti ovo tkivo kako bi razvili tačne modele ljudskog srca, koji se dalje mogu koristiti u studijama kompleksnih bolesti ili u razvoja novih lijekova – navela je dr. Vunjak-Novaković.

Naučnici su, objašnjeno je u studiji, koristili vrlo mlade matične ćelije, a onda su električnim impulsima stimulirali njihov razvoj i rast. Za samo četiri sedmice matične ćelije su dobile oblik odraslih srčanih ćelija, a onda i počele funkcionirati kao one.

 

Radi znatno jače

Naučnici su, inače, i ranije uspijevali napraviti srčani mišić od matičnih ćelija, ali je to bilo nezrelo, odnosno nerazvijeno srce. Ovo je prvi put da su uspjeli imitirati karakteristike srca odraslog čovjeka, koje mora raditi znantno jače.