Timošenko "uhapšena " u zatvoru

Home

Timošenko "uhapšena " u zatvoru


KIJEV - Bivša ukrajinska premijerka Julia Timošenko, koja je već u zatvoru zbog zloupotrebe službenog položaja, formalno je ponovo uhapšena jer joj se na teret stavlja novo krivično djelo - poreska prevara i finansijske nepravilnosti tokom rukovođenja korporacijom "Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine".

Ovom odlukom sudskih vlasti Ukrajine dodatno se komplikuju napori Evropske unije da se izdejstvuje oslobađanje bivše premijerke, koja će sada morati da ostane u zatvoru, čak i ako prva presuda bude poništena.

Sud u Kijevu je kasno sinoć saopštio odluku o hapšenju, koja je samo formalne prirode, jer je Timošenkova uhapšena još u avgustu i nalazi se u zatvoru gdje izdržava sedmogodišnju kaznu zbog zloupotrebe službenog položaja i potpisivanja štetnih gasnih ugovora sa Rusijom.

Advokat bivše premijerke izjavio je da je "Timošenkova zauvijek uhapšena", navodeći da je riječ o još jednom "brutalnom i flagrantnom kršenju zakona".

Budući da zbog lošeg zdravstvenog stanja Timošenkova nije sposobna da se kreće, sud je na zahtjev tužilaštva obezbijedio da ona može posredstvom kamera i monitora da prati tok postupka.

Timošenkova je prema novom krivičnom djelu koje joj se stavlja na teret, odgovorna za pronevjeru poreza, koji se mjere milionima američkih dolara, korištenjem of-šor kompanija, u periodu od 1996-2000. godine, dok je vodila "Ujedinjene energetske sisteme Ukrajine", prenosi Tanjug. 

Zapadne zemlje i Evropska unija već ranije su upozorile Ukrajinu da postupak protiv Timošenkove nije u skladu sa ambicijama zemlje da se integriše u EU, a Timošenkova i njena odbrana tvrde da je ona žrtva političkog progona.

 

(Vijesti.ba)

Objavio: Pet, 09/12/2011 - 17:38

Facebook komentari

Back to top