Tišina u Potočarima, duše su pronašle smiraj

Home

Tišina u Potočarima, duše su pronašle smiraj


Žrtve srebreničkog genocida konačno su našle svoj smiraj u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Kompleks Memorijalnog centra večeras je prazan, nakon što su danas kroz njega prošle hiljade ljudi, koji su prisustvovali kolektivnoj dženazi i ukopu 71 žrtve srebreničkog genocida.

Dok pada noć, kroz dolinu bijelih nišana hodaju još samo poneki članovi porodica, koji se na miru žele oprostiti od svojih najmilijih, ubijenih u ljeto 1995. godine. Našli su svoj mir, nakon traganja koje je trajalo i više od dvije decenije.

potocari

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu Bošnjaka svirepo ubijenih u ljeto 1995. godine.

Na zemlju koja se još uvijek nije smirila nad danas ukopanim zelenim tabutima, nalazi se i po jedan cvijet.

potocari

Dok još više od hiljadu porodica traga za kostima najmilijih, danas su iz Potočara poslane poruke mira i vjere u neku novu, bolju budućnost.

Danas su tu bili prisutni mnogobrojni članovi porodica ubijenih, komšije, prijatelji, ali i veliki broj onih koji su stigli iz različitih dijelova svijeta da odaju počast žrtvama srebreničkog genocida.

Tu je bio i veliki broj volontera, a ove godine su istanbulska općina Ejup i njeni službenici uručili poklone određenom broju građana okupljenih u Potočarima.

 

(Izvor: Anadolija)

Tagovi
Objavio: Tue, 11/07/2017 - 21:37

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top