„JA VOLIM PEJGAMBERA“: Tjedan druženja s poslanikom Muhammedom a.s.

U ponedjeljak, 12. novembra, u Maljevcu je otvorena sedmodnevna manifestacija Medžlisa Islamske zajednice Karlovac posvećena najodabranijem ljudskom biću koji je ikad hodio zemljom, Muhammedu a.s. pod nazivom „Tjedan druženja s poslanikom Muhammedom a.s. JA VOLIM PEJGAMBERA“.

Manifestacija je započela prikazivanjem filma „Poruka“ u jednom od džemata ovoga medžlisa u središnjem dijelu Hrvatske.

Tijekom sedam dana od 12. do 18. novembra bit će raznolike aktivnosti: od prikazivanja filma, promocije prve halal kuharice, zikra, predavanja i druženja za žene, izbor najboljih učeničkih radova, edukacije pa sve do tradicionalnih mevluda koji se uz granicu s BiH u Rebi'ul-ewelu svake godine održavaju. Aktivnosti su raspoređene i po džematima, a centralno mjesto zauzima program u petak, kada će ovaj medžlis posjetiti mr. sc. Mirza ef. Mešić, voditelj Ureda za da'wu i mladež te muallima Emina Mešić, vjersko-prosvjetna referentica pri Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj. Mirza ef. će održati hutbu i predvoditi džumu-namaz u četvrtoj džamiji u Hrvatskoj koja ima munaru, u džematu Bogovolja. Na predstavljanju prve halal kuharice i na ovom druženju džemat Maljevac će posjetiti i Vijeće žena Medžlisa IZ Sisak „Nahla“ te Aktiv žena Medžlisa IZ Velika Kladuša na čelu sa svojim glavnim imamima Alemom ef. Crnkićem i Ismetom ef. Mustedanagićem.

Svim polaznicima mekteba Medžlis IZ Karlovac osigurao je prigodne darove, a učenike autore najboljih radova iz dvije kategorije, likovne i literarne, stimulirat će i novčanim nagradama po svim razredima. Ovim povodom objavljen je i javni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola za likovne i literarne radove. Kako napominje Admir ef. Muhić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Karlovac, ovo je spektar raznolikih aktivnosti od motivacije do realizacije i stimulacije.

- „Vodilja svih aktivnosti prvenstveno nam je razvijati ljubav prema poslaniku islama Muhammedu a.s. i kod djece i kod odraslih te više saznavati o njegovoj misiji i djelu. Mi smo i prije imali ovakve programe, ali sada je ovo najbogatiji i najraznovrsniji program. Uključili smo sve uposlenike, sve članove volontere u različitim odborima, sva vijeća koja djeluju u medžlisu i posebno svu djecu koja pohađaju islamski vjeronauk u svim školama i svim mektebima. Ovako svi sudjelujemo i svi se radujemo tome. Od pristiglih učeničkih radova tiskat ćemo knjigu u obliku slikovnice i pismoslovnice na temu „Ja volim Pejgambera“. Ovaj projekat ima svoju tradiciju među našim narodom u ovom dijelu Hrvatske i svi s radošću iščekujemo Rebi'ul-ewel, mjesec rođenja Muhammeda a.s. Ovo je kao treći bajram kod nas“ - ističe Admir ef. Muhić, glavni imam Medžlisa IZ Karlovac na početku sedmodnevnih aktivnosti koje pojedinačno predstavlja uz poziv svim ljudima da posjete neku od ovih aktivnosti.

Mesdžid u Maljevcu se nalazi 100 metara poslije granice. Otvorenih srdašca ovi domaćini očekuju svoje drage musafire. Raritet ovih aktivnosti su i akreditacije domaćina za sve posjetitelje ovih događanja koje će naposljetku i ponijeti kući za sjećanje na ove dane kada se obilježava rođenje Muhammeda a.s.

 

Image