Tokom vikenda od ilegalnog ulaska u BiH odvraćeno 155 migranata

Policijski službenici na granici BiH prethodna dva dana poduzeli su mjere prema 177 državljana visokog migracijskog rizika, od čega je 155 osoba odvraćeno od ilegalnog prelaska, 18 je otkriveno neposredno nakon ilegalnog ulaska, a četiri prilikom pokušaja ilegalnog izlaska iz BiH.

Na osnovu odluke ministra sigurnosti BiH, policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Državne agencija za istrage i zaštitu BiH od 18. maja ove godine, pod nadležnošću i zajedno s policijskim službenicima Granične policije BiH, nadziru državnu granicu na području Višegrada koje je povećanim migracijskim pritiskom najugroženije područje u BiH, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Na području Višegrada policijski službenici noćas su u četiri slučaja spriječili ulazak 52 državljana visokog migracijskog rizika. Dan ranije, u sedam slučajeva spriječen je ulazak 36, a 26. maja 19 osoba. Svi migranti, kako je navedeno, vratili su se na teritorij Republike Srbije.

Iz Granične policije BiH napominju kako su u skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica Granične policije BiH koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, koje se provode od oktobra 2017. godine i podrazumijevaju maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava, iz drugih organizacionih jedinica Granične policije BiH preusmjereni policijski službenici koji nadziru granicu na područjima koje pokrivaju jedinice granične policije: Zvornik, Velika Kladuša i Trebinje.

Policijski službenici Granične policije BiH u graničnom pojasu na području Bileće noćas su spriječili ilegalan ulazak 12 osoba koje su se vratile na teritorij Crne Gore. Dan ranije, na području Gacka od ilegalnog prelaska državne granice odvraćene su tri, a na području Zvornika četiri osobe.

Na području Foče noćas je spriječen ilegalan ulazak četiri osobe, 27. maja odvraćena su dva migranta, a 26. maja u pet odvojenih slučajeva od ilegalnog prelaska državne granice odvraćene su 23 osobe koje su se vratile u unutrašnjost R. Srbije.

Uz navedeno, policijski službenici Granične policije BiH spriječili su 26. maja u blizini MGP Osoje ilegalan izlazak iz BiH četiri državljanina Iraka.

Službenici JGP Bijeljina, u saradnji s pripadnicima MUP-a Republike Srpske, 27. maja otkrili su osam državljana Irana, dok je na području u nadležnosti JGP Dobrljin otkrivena jedna osoba koja je ilegalno prešla granicu.

Dan ranije, pripadnici Granične policije BiH na području Zvornika otkrili su osam državljana Irana i državljanina Pakistana.

Svi otkriveni migranti predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.