Tragedija velikih razmjera vidljiva iz svemira: Kraj puta leže stotine tijela

Evropska svemirska agencija objavila je fotografiju koja pokazuje nevjerovatnu razmjeru poplava u Mozambiku.

Milioni ljudi u Mozambiku, Malaviju i Zimbabveu bore se s posljedicama onoga što je možda najgora oluja na južnoj Zemljinoj hemisferi - ciklon Idaj, navodi se u opisu fotografije objavljene na zvaničnom sajtu Evropske svemirske agencije.

Image

Nekoliko stotina tijela, između 300 i 400, leži pored puta kraj grada Beire u Mozambiku, što sugerira da je broj stradalih u ciklonu Idaj vjerovatno mnogo veći od zvaničnih procjena, a izvještaji humanitarnih agencija na terenu navode da su cijela sela i naselja potpuno potopljena u oluji 2. kategorije prošlog četvrtka.

Mučna scene u skladu s ovim izvještajima potvrđuje i svjedok iz Zimbabvea.

On kaže kako su tijela locirana na dijelu puta u dužini od šest kilometara, na mjestu gdje je voda potpuno potopila sela oko gusto naseljenih plantaža šećerne trske. Ovo područje samo je manji dio teritorije ove zemlje na jugoistoku Afrike, koji je poplavljen nakon što su se dvije velike rijeke izlile iz korita u danima nakon oluje, piše CNN.

Šef stalne misije Mozambika u Velikoj Britaniji Filipe Čidumo (Chidumo) rekao je u srijedu da su ovoj zemlji potrebni stalni napori vlade i međunarodne zajednice kako bi se pomoglo postradalima i osigurali hrana, voda i sve ostalo neophodno ljudima koji su životno ugroženi.

- Razmjere ove tragedije su velike - naglasio je Čidumo, dodajući kako je potrebno obnoviti električnu mrežu, vodu, sanitarnu mrežu i ostalu infrastrukturu da bi se spriječilo izbijanje bolesti.

Više od sedam dana nakon početka oluje iz UN-a su potvrdili 242 mrtva u Mozambiku, 259 nastradalih u Zimbabveu i 56 u Malaviju, ali informacije sporo stižu i zbog toga je u ponedjeljak predsjednik Mozambika Filipe Njusi (Nyusi) rekao da sve ukazuje na to kako je broj mrtvih veći od 1.000, a neki stručnjaci smatraju da bi i taj broj mogao biti premašen, navodi CNN.