Treba li Predsjedništvu BiH avion?

Sa pola sata kašnjenja, članovi Predsjedništva stigli su u Berlin. Kašnjenje nije bilo uslovljeno lošim vremenskim uslovima, već činjenicom da je otkazan let na presjedanju Minhen-Berlin.

U posljednji trenutak osigurane su karte za novi let i sastank koji je kasnio sa najmoćnijom državnicom svijeta Angelom Merkel. 

Treba li Predsjedništvu BiH službeni avion?

Kada se sve zbroji i oduzme, stručnjaci kažu da nije riječ o luksuzu već naprotiv dugoročnoj uštedi. Službena putovanja zaposlenih u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u posljednje tri godine građane su koštale oko milion KM, u 2017. godini za avio-karte je potrošeno 264.000 KM plus PDV. 

Omer Kulić pilot je preko 30 godina i doktor nauka iz oblasti avijacije Prisjeća se davne 1969. kada je prvi poslovni avion u tadašnjoj Jugoslaviji kupio Emerik Blum, osnivač sarajevskog Energoinvesta. Smatra da je porazno da BiH kao država nema poslovni avion, a imali smo ga u ratu i nakon rata i koristilo ga je Predsjedništvo.

“Možemo da gospodina Dodika ne volimo, ali pazite, njemu avion treba, gdje on iz Banja Luke može otići. On baš ne može nigdje otići. Isto tako i u Sarajevu, avion je potreba. Mi smo imali taj poslovni, to je bio Energoinvestov avion. Jer je Energoinvest bio osnivač Air Bosnia i u tome su se članovi Predsjedništva vozili. Sjećam se Alije Izetebegovića, i Živka Radišića oni su putovali, svi ostali članovi često su koristili taj avion", kazao je Kulić.


"Mi smo jednom radili kalkulacije, četiri karte biznis klase pokrivali su troškove kompletnog leta aviona koji je imao osam mjesta. Znači četiri čovjeka su putovala džaba", dodao je Kulić. 

"Vlada Alije Behmana je prodala taj avion uz saglasnot direktora Energoinvesta Nedžada Brankovića, što je bila glupost. Rekli su da treba skupa ulaganja, no to nije bilo tačno jer smo ga već bili servisirali i on danas leti na Bahamima", naglašava Omer Kulić.

Održavanje aviona iznimno je skupo, no i za to ima rješenje.

“Napravio bi se se pravilnik o korištenju, i naravno, avion bi stajao bi na raspolaganju međunarodnim organizacijama, stranima ambasadama, privrednicima. Kada ga ne koristi Predsjedništvo ili državni organi, mogao bi staviti na tržište.
Osim toga Vlada Federacije donijela je jednu odluku, svi odlazeći putnici sa aerodroma u FBiH moraju platiti 10 eura takse za razvoj civilne avijacije. Kasnije je vlada Nikšića takse oslobodila Tuzlasnki i Mostarski aerodrom. Novac koji se skupi, a ima ga mnogo, mogao bi se koristiti za servisirnje aviona. Sada te novce šalju da pomažu upravo aerodrome u Tuzli i Mostaru koji su oslobođeni takse”, kazao je Kulić.


U registru Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, registrovano je preko 70 aviona u vlasništvu aeroklubova i preduzeća, te dvadesetak u vlasništvu fizičkih lica. Radi se o lošim avionima, naglašava Kulić, koji su plaćeni nekoliko desetina hiljada eura.

Avione posjeduje i Vlada RS, Cessnu525, koja je plaćena oko pet mliona dolara te jedan stariji avion koji je nedavno ponuđen na prodaju. U registru su navedeni i avioni poklonjeni Sky Srpska koji nikada nisu poletjeli, gotovo muzejski primjerci, a registrovan je i jedan helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH 

U zemlji siromašnoj poput BiH avion jeste luksuz, ali s druge strane predstavlja svojevrsni ugled i moć države koju BiH nema: 

“Ne znam da li bi sopstveni avion promijenio stvari. Mislim da članovi Predsjedništva vrlo često putuju različitim putevima i načinima zbog evidentnog političkog neslaganja. Da li bi taj avion bio od pomoći da oni dođu na vrijeme, to je veliko pitanje”, podvlači Amir Sužanj, urednik na BH Radio1. 

Najluksuznijom letjelicom raspolaže Hrvatska avionomCL-604 Challengeru u kojem može letjeti ukupno 22 osobe, dok je državni vrh Srbije donedavo koristio Falcon 50 star 37 godina koji je za sada prizemljen zbog nekoliko problematičnih situacija. 
Zato se koristi uslugama Air Srbije, BH Aierlines je podsjetimo ugašen.