Trenutna sigurnosna situacija zadovoljavajuća, ali na stolu su brojna otvorena pitanja

Dok se policija bavi društvenim, istovremeno očekuje da njihove probleme rješavaju nadležne institucije.

Bilo je to u vrijeme kada sigurnosna situacija, zbog migrantske krize, nije bila zadovoljavajuća.

Krajem oktobra u USK bilo je, po slobodnoj procjeni, oko 8500 migranata i prioritet je bio da se što prije uspostavi sistem rukovođenja i stavljanja policije u punu operativnost.

Trenutnu situaciju kada je sigurnost u pitanju komesar policije ocjenjuje zadovoljavajućom, ali i podsjeća da je neophodno riješiti brojne probleme kako bi policija mogla nesmetano obavljati svoje redovne zadatke.

Jedan od prioritetnih su upražnjena mjesta policijskih, državnih službenika i namještenika kojih s 31.decembrom 2018. nedostaje 190. Najviše u Policijskoj stanici Cazin - 49, dalje slijedi Bihać, Velika Kladuša, Sanski Most, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ pa Bužim.

Među njima je i 38 policijskih službenika sa utvrđenom invalidnosti druge kategorije koji u svojim rješenjima imaju naznačeno da ne mogu nositi oružje, da ne mogu raditi u smjenama, pružati intervencije i biti na obezbjeđenjima.

Jedan od razloga za ovakvo stanje je desetogodišna blokada u činovanju, što je tema o kojoj je, pored drugih podjednako važnih, za naš medij govorio Mujo Koričić, policijski komesar USK.