Trg Alije Izetbegovića u Zenici: Mirna šetnja za narod Rohindža

Home

Trg Alije Izetbegovića u Zenici: Mirna šetnja za narod Rohindža


Nakon što je je prije sedam dana u Zenici organiziran skup podrške narodu Rohindža kojem se odazvalo svega 11 građana, i danas je na istom mjestu, na Trgu Alije Izetbegovića, organizirana mirna šetnja u znak podrške ovom muslimanskom narodu u Mijanmaru koji usljed vala nasilja mijanmarske vojske napušta svoju domovinu i traži utočiste u susjednom Bangladešu.

Današnji skup organiziralo je humanitarno udruženje “Hedija” iz Zenica, a odziv nije bio mnogo veći u odnosu na prije sedam dana.

Skupu se odazvalo 20-ak građana koji su, noseći, transparente s natpisima „Stop ubijanju!“ i „Svijete, stidi se!“ iskazali protest protiv nasilja nad narodom Rohindža.

- Što se tiče slabog odziva, to nam mnogo ne znači. Bitno je da su oni koji imaju svijest došli i odazvali se. Bitno je da se zna na čijoj smo strani. Isto tako došli smo s ciljem da se zna da nismo na strani genocida, jer ako šutimo znači da podržavamo genocid – kazala je Paša Alihodžić članica Udruženja „Hedija“.

Prigodnim govorom, na današnjem skupu građanima su se obratili Ammara Šabić, Alija Redžić, Mujo Aganović i Jasmin Imamović koji su istakli važnost ovakvih skupova i podizanja svijesti kod građana i pokušali približiti stanje naroda Rohindža bh. javnosti.

Građani su imali priliku donirati i novac za pomoć ovom narodu od kojeg će organizatori osigurati osnovne potrepštine i dostaviti ovom narodu. 

 

(Izvor: Avaz)
 

Tagovi
Objavio: Sat, 23/09/2017 - 15:06

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top