Tri helikoptera OS BiH gase požar na Čvrsnici (VIDEO)

Home

Tri helikoptera OS BiH gase požar na Čvrsnici (VIDEO)


„Još uvijek je kritično stanje u Jablanici, na planini Čvrsnici a od jučer je aktivan i požar na području Općine Konjic gdje su vatrogasci čitavu noć gasili požar“, izjavila je Majda Kovač, portparol Federalne uprave Civilne zaštite gostujući u programu TV Alfa.

Pripadnicu FU CZ već nekoliko dana obilaze teren  da vide šta se može uraditi sa ciljem sanacije požara. U akciji gašenja požara na planini Čvrsnica danas uz članove Vatrogasne jedinice Jablanica  i Federalne uprave civilje zaštite, učestvuju još i pripadnici Gorske službe spašavanja, pripadnici Oružanih snaga BiH te pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo. Kovač je istaknula i da je zbog nepristupačnosti terena bilo onemogućeno gašenje požara čak i iz zraka te da se požar konstantno širio zbog vjetra koji je prisutan i koji je i danas promijenio smijer pa se i požarna linija konstantno širi u nekoliko pravaca. Za danas su članovi FRUCZ u saradnji sa profesionalnim vatrogascima namjeravali realizovati pomno pripremanu operaciju presijecanja požara kako bi se isti zaustavio.  Kovač je potvrdila da će Oružane snage BiH danas u Jablanici djelovati sa 3 helikoptera:

„ Jedan će prevući veliku količinu vode, možda čak i cisternu i burad dok će druga 2 helikoptera sa područja nekadašnjeg Blidinjskog jezera  prevoziti ljude na rejon Creposkog  odakle će se uputiti direktno na požarna mjesta nastojeći presijeći požarnu liniju i u konačnici ugasiti požar.Otežavajuća okolnost su i minirana područja pa u akciji gašenja učestvuju i članovi BH MAK-a koji su ustupili mape miniranih područja“.

Osvrćući se na stanje sa požarima koji su u isto ovo vrijeme 2012. godine zadesili šire područje Hercegovine,  Kovač ističe da su od tada urađeni određeni koraci sa ciljem unapređenja protupožarne zaštite u Federaciji BiH.

„FUCZ dobila je od Vlade FBiH obećanje da će se krenuti u proceduru nabavke helikoptrera u sistemu zaštite i spašavanja. Od tada do danas mnoge općine na području FBiH na osnovu procjene rizika donijele su planove zaštite od požara a obučeno je i dosta novih vatrogasaca a značajna sredstva općine su uložile i u nabavku opreme i sredstava za gašenje požara“.

Kovač je istaknula i važnost usvajanja Zakona o šumama na osnovu čega bi se tačno znalo ko čime gazduje i ko je za što odgovoran.

Ne želeći podlijegati špegulacijama i pozivajući se na ranija iskustva,  Kovač ističe i da je u 99 % požarnih slučajeva uzrok isključivo ljudski faktor bilo da je u pitanju odložen opušak cigarete ili pak nespretno i nesavjesno rukovanje sa otvorenim plamenom..


 

 

(Izvor:Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 20/07/2017 - 14:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top