Tri škole u Kantonu Sarajevo kažnjene sa 10.500 KM

Kanton
Prekršajne i upravne mjere donesene su zbog nepoštivanja naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva


Nova školska godina započela je 3. septembra, a inspekcija je svoje kontrole i aktivnosti odmah nastavila u javnim i privatnim školskim i predškolskim ustanovama na području KS, a sve s ciljem zaštite zdravlja učenika, nastavnog i drugog osoblja, kao i članova njihovih porodica, poručio je na današnjoj konferenciji za medije član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, inspektor Izet Smajić.

Po njegovim riječima, kontrolirano je poštivanje propisanih zaštitnih mjera i fizičke distance za đake i školsko osoblje, vrsta i količina dezinfekcionih sredstava i sredstava za ličnu higijenu, organizacija ishrane i produženog boravka, te uspostavljanje i pridržavanje kriznog plana pripravnosti na nivou ustanova.
Sanitarno-higijenski nadzor poštivanja općih i posebnih higijensko-epidemioloških mjera do sada je izvršen u 126 odgojno-obrazovnih ustanova, od čega 80 u osnovnim školama, 38 u srednjim školama i osam u predškolskim ustanovama.

- U momentu nadzora u 104 škole (72 osnovne i 32 srednje) sve naložene mjere i preporuke su bile u potpunosti ispoštovane. Radi utvrđenih nepravilnosti za ukupno 13 škola (sedam osnovnih i šest srednjih) izdata su rješenja sa korektivnim mjerama koja su u roku od 24 sata provedene, dok su za tri škole (dvije srednje i jednu osnovnu) inspektori izdali šest prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 10.500 KM - istakao je inspektor Smajić.
Kako je naveo prekršajne i upravne mjere donesene su zbog nepoštivanja naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, neusklađenosti vezanih za broj djece u produženom boravku, organizacijske nepravilnosti vezane za ishranu učenika u produženom boravku i načina ishrane uopšte, kao i nedonošenje kriznog plana pripravnosti u slučaju pojave oboljenja.

- Napominjem da se trenutno vrše nadzori u javnim i privatnim predškolskim ustanovama na kojima prioritet nadzora ostaje sve dok se predviđeni plan ne ostvari. Važno je spomenuti i da je rad inspektora na terenu sve do jula ove godine imao preventivno/korektivni karakter, međutim nakon pogoršanja epidemiološke situacije i zahtjeva kriznih štabova, osim pojačanog intenziteta u pogledu broja nadzora, inspektori su djelovanje na terenu zamijenili represivnijim sankcionisanjem

Izvor: