Tribunal u Hagu otvorio istragu zbog javljanja krvnika Mladića u TV program

Rezidualni mehanizam međunarodnih tribunala sa sjedištem u Hagu (MICT) saopćio je da je otvorio istragu nakon što je objavljeno da je osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić gostovao u programu Happy TV iz Srbije.

On se, naime, telefonom javio iz svoje haške ćelije. Prenosi se da je, između ostalog, govorio i o "problemu slobode izražavanja". 

Mladićevo uključenje u TV program uslijedilo je nakon što ga je telefonom pozvao njegov sin. Darko, kako se zove, u februaru će naredne godine, najavio je, objaviti svoju knjigu. 

Kako je za BIRN izjavila Helena Egelston (Eggelston), MICT istražuje kako je došlo do uključenja i jesu li prekršena pravila Tribunala. Ona dopuštaju pritvorenicima da razgovaraju sa svojim porodicama. Medijski nastupi su striktno definirani i mogući su samo uz jasno odobrenje ovog suda. 

Egelston nije željela govoriti o mogućim kaznama ako se ustanovi da su pravila prekršena. 

- Posao je sada u rukama Sekretarijata MICT-a - izjavila je ona. 

Darko Mladić bio je gost Happy TV-a u jutarnjem programu, zajedno s još jednim presuđenim ratnim zločincem Vojislavom Šešeljem. U studiju je bio i poslanik ruskog parlamenta Duma Pavel Dorokin. 

Ratko Mladić je u svom uključenju pozdravio goste, pohvalio Dorokina i njegovu Komunističku partiju, a Šešelju govorio da mora smršaviti te ga pozvao da ga posjeti u haškoj ćeliji.

Ratni komandant bosanskih Srba nepravomoćnom presudom osuđen je na doživotnu robiju zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, uključujući i genocid u Srebrenici.