Trideset miliona slučajeva zaraze korona virusom u svijetu

maska
Globalni dnevni broj novih slučajeva zaraze posljednjih je dana dosegnuo rekordne nivoe.

 

Očekuje se da će u četvrtak broj slučajeva zaraze korona virusom u svijetu dosegnuti brojku od trideset miliona ljudi, pokazuju podaci agencije Reuters, a nema nikakvih znakova da pandemija usporava svoje širenje.

Čvrsto u fokusu stoji Indija kao posljednji epicentar zaraze, iako Sjeverna i Južna Amerika kombinirano broje skoro polovinu svih slučajeva u svijetu, prenosi Hina.

Globalni dnevni broj novih slučajeva zaraze posljednjih je dana dosegnuo rekordne nivoe te je zabilježena i smrt blizu milion ljudi, dok se istodobno ubrzava međunarodna utrka za razvoj i distribuciju vakcina.

Službeni broj slučajeva korona virusa u svijetu sada je više od pet puta veći nego broj slučajeva obolijevanja od teške gripe koji se zabilježi godišnje, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Broj smrti

Širom svijeta zabilježen je skoro milion smrti povezanih s korona virusom, što u značajnoj mjeri nadilazi broj smrti povezanih s klasičnom gripom koji se godišnje kreće između 290.000 i 650.000.

Indija je u srijedu postala druga zemlja na svijetu, iza Sjedinjenih Američkih Država, koja bilježi više od pet miliona slučajeva.

Ova južnoazijska država, druga najmnogoljudnija na svijetu, od sredine augusta bilježi više slučajeva nego Sjedinjene Američke Države i sama broji nešto preko 16 posto ukupnog broja slučajeva u svijetu.

Sjedinjene Američke Države imaju gotovo 20 posto globalnih slučajeva, iako imaju samo četiri posto svjetske populacije. Brazil, treća najgore pogođena zemlja na svijetu, ima gotovo 15 posto globalnih slučajeva.

Trebalo je osamnaest dana da broj slučajeva zaraze u svijetu poraste sa 25 miliona na više od 30 miliona. Također je trebalo dvadeset dana da bi broj porastao sa dvadeset miliona na 25 miliona i 19 dana da poraste s 15 na dvadeset miliona.

Napredak u borbi

Globalna stopa novih slučajeva se usporava odražavajući napredak koji bilježe mnoge zemlje u borbi s bolešću, unatoč nekim velikim povećanjima broja slučajeva.

Zdravstveni stručnjaci ističu da službeni podaci gotovo sigurno pokazuju manji broj slučajeva i infekcije i smrti nego što on stvarno iznosi, pogotovo u zemljama s ograničenim kapacitetima za testiranje.

Utrka za razvoj vakcine protiv korona virusa i njegovo donošenje na tržište posljednjih se sedmica sve jače zahuktava, a globalno se bilježi gotovo dvjesto kandidata za to.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi njegova zemlja mogla imati vakcinu spremnu za distribuciju uoči predsjedničkih izbora 3. novembra, dok je kineski zdravstveni dužnosnik ove sedmice najavio da bi Kina mogla imati vakcinu spremnu za javnu upotrebu najranije do novembra.

Iako raširenost korona virusa još uvijek daleko zaostaje za španskom gripom 1918. godine, koja je zarazila gotovo 500 miliona ljudi, ubivši barem 10 posto njih, stručnjaci se brinu da dostupni podaci potcjenjuju stvarni utjecaj pandemije.