Trump brani frazu "Zadatak obavljen": Treba je češće koristiti

Američki predsjednik Donald Trump stao je danas u odbranu upotrebe termina "zadatak obavljen" kojim je opisao raketni napad na Siriju.

U poruci na društvenoj mreži Twitter Trump je istakao da je udar "savršeno izveden" i da su mediji sa lažnim vijestima jedino mogli pokušati da omalovaže te akcije skretanjem pažnje na termin koji je koristio.

"Znao sam da će se mediji 'zakačiti' za taj termin, ali treba to češće koristiti. To je sjajna vojna fraza i treba je vratiti u upotrebu", naveo je Trump.

Tramp je u svojoj jučerašnjoj poruci na Twitteru proglasio uspjeh napada na Siriju uz poruku "zadatak obavljen" zbog koje je "zažalio" njegov prethodnik na toj funkciji George Bush.

U maju 2003. godine tadašnji američki predsjednik Bush stajao je na bini na nosaču aviona ispod velikog transparenta "Zadatak obavljen" i objavio je da su "okončane veće borbene operacije u Iraku", samo šest mjeseci nakon početka invazije.

Međutim, pošto je rat u Iraku trajao još dugi niz godina taj transparent je postao simbol pogrešnih procijena i grešaka SAD u tom dugom i skupom sukobu, a Bush je izložen žestokim kritikama.

Nakon raznih objašnjenja, Bijela kuća je na kraju saopštila da se fraza "Zadatak obavljen" odnosila na to da je posada nosača obavila svoju desetomjesečnu misiju, a ne na završetak vojnih zadataka u Iraku.

Bush se u oktobru 2003. godine distancirao od bilo kakve povezanosti sa porukom "Zadatak obavljen". Prema njegovim riječima, Bijela kuća nema nikakve veze sa transparentom.

"Sigurno je da smo platili cijenu jer nismo bili određeniji na tom transparentu", izjavila je bivša glasnogovornica Bijele kuće 2008. godine.