Trump i dalje ima podršku većine republikanaca za kandidaturu na izborima 2024. godine

.
Ukoliko bi članovi Republikanske stranke danas birali kandidata za američke predsjedničke izbore 2024. godine, Donald Trump bi ponovno imao većinsku podršku, rezultati su ankete magazina Politico i stranice Morning Consult.

Rezultati ove ankete objavljeni su tri dana nakon što je Donald Trump po drugi put izbjegao opoziv u američkom Senatu.

 

Među republikanskim glasačima, 59 posto njih je izjavilo da želi da Donald Trump ima istaknutu ulogu u njihovoj stranci. Nešto manji broj njih, ukupno 54 posto, izjavio je kako bi podržali Trumpa u predizbornoj utrci za predsjedničke izbore 2024. godine.

 

Na drugom mjestu ankete našao se Mike Pence koji ima znatno manju podršku republikanskih zvaničnika i ona iznosi 12 posto.

 

Na listi su se našli i drugi istaknuti članovi Republikanske stranke između ostalih i Nikki Haley, Mitt Romney, Ted Cruz kao i najstariji sin Donalda Trumpa.

Ono što je interesantno jeste da se većina kandidata koja se našla na listi već ranije jasno ogradila od politike Donalda Trumpa. Nakon nereda u Capitolu 6. januara, Nikki Haley je izjavila kako je Donald Trump iznevjerio sve članove stranke.

 

"Moramo priznati da nas je iznevjerio. Otišao je putem kojim nije trebao, a mi ga nismo trebali slijediti i slušati njegove naredbe. Ne smijemo to više nikada sebi dopustiti", rekla je Haley.

 

Uprkos rezultatima glasanja u Senatu, tenzije na relaciji Kongres-Trump se i dalje ne smiruju.

 

Predstavnik Demokratske stranke u Kongresu SAD-a Bennie Thompson izjavio je kako je podnio tužbu protiv Trumpa za podsticanje upada njegovih pristalica u Capitol.

 

U Thompsonovoj prijavi imenovani su i Trumpov advokat Rudy Giuliani i desničarske grupe, uključujući Proud Boys i Oath Keepers, čije je članove ranije optužilo Ministarstvo pravosuđa za učešće u upadu u zgradu Kongresa.