Trump ide u posjetu Saudijskoj Arabiji: Američki predsjednik govorit će o "pozitivnom pogledu na islam"

Home

Trump ide u posjetu Saudijskoj Arabiji: Američki predsjednik govorit će o "pozitivnom pogledu na islam"


Savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster objavio je da će američki predsjednik u Saudijskoj Arabiji održati inspirativni govor o pozitivnom pogledu na islam.

Govor će održati ispred oko 50 muslimanskih vođa na otvaranju centra za promicanje "umjerenog" islama. McMaster smatra da bi se ovim trebao proširiti pogled na islam kao na mirnu religiju.

Ovo će biti prva Trumpova posjeta Saudijskoj Arabiji u funkciji predsjednika SAD-a, a govorit će o borbi protiv radikalnog islama.

- Predsjednik će održati inspirativni, ali i otvoreni govor o potrebi za borbom protiv radikalne ideologije i predsjednikovim nadama da će se pogled na islam kao mirnu religiju proširiti širom svijeta - rekao je McMaster.

Glavni cilj njegovog govora, dodaje McMaster, je ujediniti široki muslimanski svijet protiv zajedničkih neprijatelja svih civilizacija i pokazati američku predanost muslimanskim partnerima.

Između ostalog razgovarat će o prodaji oružja državi vrijednog 100 milijardi dolara. Saudijska Arabija smatra se državom iz koje su potekli teroristi koji su izveli kobni napad na SAD 11. septembra 2001. godine, ali se nije našla na Trumpovom popisu "muslimanske zabrane".

Trumpovi kritičari optužili su ga za poticanje vala nasilja prema imigrantima antimuslimanskom i antiimigracijskom retorikom.

FBI je objavio da su zločini iz mržnje prema muslimanima u SAD-u samo u 2015. godini porasli za 67%.

U decembru 2015. Trump je predložio zabranu ulaska u SAD svim muslimanima, jer je "vidio muslimane kako plješću i slave" 11. septembra dok se rušio Svjetski trgovački centar. 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 16/05/2017 - 22:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top