fbpx Trump je izgleda bio u pravu, počeo je kraj tzv. Islamske države

Trump je izgleda bio u pravu, počeo je kraj tzv. Islamske države

Home

Trump je izgleda bio u pravu, počeo je kraj tzv. Islamske države


Uništavanje Islamske države bezbjednosni je prioritet Trumpove administracije i jedna od rijetkih stvari u kojima je tokom svoje dosadašnje političke karijere bio konzistentan.

Ideja smjene režima sirijskog predsjednika Bašara Al Asada ne samo da je izgubila na značaju, već se posmatra kao kontraproduktivna u naporima ka stabilizaciji Sirije. Podrška koju Asad uživa iz Rusije i Irana samo upotpunjuje navedeno gledište. Humanitarni napori i promocija demokratije ustupili su svoje mjesto stabilizaciji regiona.

Izbjeglica s Bliskog istoka

Trump je izjavio da će okupiti svoje najbolje generale i dati im jednostavno uputstvo - da za 30 dana dostave plan o brzom i efikasnom uništavanju ID. Iako je taj rok već prošao, američki bezbjednosni aparat nije bio dokon. Državni sekretar Reks Tilerson je u svom prvom međunarodnom nastupu okupio koaliciju za borbu protiv Islamske države, potvrđujući izjave predsjednika o dva prioriteta nove američke aministracije: borbi protiv ID i Al Kaide, i omogućavanju bezbjednog povratka kući milionima izbjeglica s Bliskog istoka.

Sekretar odbrane, Džejms Metis, sastao se s američkim bliskoistočnim partnerima s kojima je donio brojne odluke o osnaživanju koalicionih snaga: povećavanjem američkog prisustva na terenu u Iraku i Siriji, pojačavanjem savjetodavne uloge SAD u misijama njihovih saveznika, ubacivanjem američkih desantnih jedinica u oblast Mosula, kao i prenošenjem niza ovlaštenja s političkog na vojni nivo.

Mnogim analitičarima sve ovo djeluje slično dosadašnjem Obaminom pristupu, uz upotrebu širih resursa. Takve kritike dolaze kako iz redova Demokratske stranke, tako i od pojedinih desničara.

Iako dogovor o strategiji borbe protiv ISIS-a još uvijek nije finalizovan, čine se jasni koraci ka njegovom konačnom uobličavanju i to na nekoliko različitih načina.

Kao prvo, brzina akcije postala je prioritet. Obamin pristup je podrazumijevao višegodišnju borbu s islamistima. Takva strategija davala je više vremena za obnovu i izgradnju ratom devastiranih oblasti i političku stabilizaciju regiona, ali je podrazumijevala i mnogo veće žrtve na sirijskoj i iračkoj strani. To je dovodilo do pojačane radikalizacije kako bliskoistočnih društava, tako i pojedinaca u Evropi i Sjevernoj Americi. Tilerson je sa svoje strane bio jasan, rekavši da je primarni cilj vojno uništenje Islamske države. Sprovođenje te odluke ubrzano dobija maha, u toj mjeri da pojedinci počinju da strahuju da političke implikacije vojne akcije neće imati dovoljno vremena da proizvedu željeni efekat.

Tekući sukob

Kao drugo, Sjedinjene Države se obavezuju na dugoročnu uključenost u tekući sukob. Obamina administracija je izbjegavala svaku odgovornost, prenoseći je na nivo regionalnih igrača. Nasuprot tome, Džejms Metis je u svom obraćanju Kongresu rekao da će američke trupe ostati na terenu i dugo vremena nakon što islamisti budu uništeni. Jasna oprijedeljenost postizanju konkretnog cilja, umjesto insistiranja na arbitrarno postavljenim vremenskim rokovima predstavlja snažno ohrabrenje za sve potencijalne američke partnere.

Kao treće, među prioritetnim zadacima se našla i neposredna pomoć državama koje su već uključene u sukob. Autoritarne tendencije, civilne žrtve i ljudska prava predstavljaju mnogo manju brigu za Trumpovu nego što su bile za Obaminu administraciju. Države popt Egipta, Saudijske Arabije i Bahreina jasno su odabrale svoju stranu. Iako su njihova unutrašnja pitanja izvor brojnih političkih kontroverzi, strateško opredeljenje pomenutih država igra mnogo značajniju ulogu. Stabilni saveznici na Bliskom istoku prioritet su za novu administraciju u Bijeloj kući.

I kao četvrto i končano, sukob s Islamskom državom poslužiće kao početni okvir za formiranje anti-iranske koalicije u budućnosti. Obamina administracija je i po ovom pitanju ostala nejasna i nedorečena. Iako Trump još uvijek nije riješio sve probleme u odnosima SAD i njihovih partnera, poput uloge kurdskih snaga u Siriji i njihovog uticaja na stanje u Turskoj, djeluje kao da je na dobrom putu da to učini.

 

(Izvor:avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pon, 03/04/2017 - 11:00

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top