Trump: Koronavirus će nestati i bez vakcine

Trump
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump ponovo se suprotstavio stručnjacima rekavši da će koronavirus nestati i bez pronalaska vakcine, prenosi Huffington Post.

"O vakcinama mislim isto što i o testovima. Ovo oboljenje će nestati bez vakcine. Otići će i poslije nekog vremena nadam se da ga više nećemo vidjeti", rekao je Trump na konferenciji za medije u Bijeloj kući, poslije sastanka sa kongresmenima iz Republikanske stranke.

Istakao je da će se virus, možda, još neko vrijeme širiti prije nego što nestane, dodavši da možda i neće, ali je poručio da je potpuno siguran da će zdravstveni radnici uspjeti da se izbore s njim.

Na pitanje novinara na čemu zasniva tvrdnje da će virus biti pobijeđen bez vakcine, Trump je rekao da se oslanja na ono što govori struka, koja smatra da će virus nestati.

Problem je, navodi Huffington Post, što to nije rekao niko od ljekara i epidemiologa, a vodeći američki stručnjak Anthony Fauci je nedavno izjavio da Covid-19 neće nestati sve dok se ne pronađe naučno potvrđena, djelotvorna i bezbjedna vakcina.

Iako je Fauci izjavio i da će za to biti potrebno oko 18 mjeseci, Trump je obećao da će vakcina biti dostupna do kraja godine.

"Ljekari mi kažu da nije trebalo to da govorim, ali ja uvijek govorim ono što mislim", kazao je Trump.

Trump je pritom, podsjeća Huffington Post, koliko prošle nedjelje najavio ubrzanje rada na pronalasku vakcine, uz ocjenu da je "naciji ona neophodna".

Predsjednik SAD je kazao i da su naučnici za više vrsta virusa pokušavali da pronađu vakcinu i nisu u tome uspjeli, a onda su ti virusi sami nestajali.

"I nikada se više nisu pojavljivali, zato što i oni, kao i sve drugo, umiru", objasnio je Trump.