Trump: Nisam ustupio ni u čemu tokom samita u Helsinkiju

Istovremeno odgovarajući na reakcije na dva nedavna samita, američki predsjednik Donlad Tramp (Trump) izjavio je da je "veoma zadovoljan" tempom sjevernokorejske denuklearizacije, uprkos tome što Kim Jong-Un nije poduzeo ozbiljnije mjere ka tom cilju od njihovog samita u Singapuru prošlog mjeseca.

Tramp je negirao izvještaje da je bijesan zbog tempa napretka na Korejskom poluotoku. On je istovremeno suočen s kritikama samita s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom u prošloj sedmici. 

- Raketa nije ispaljena iz Sjeverne Koreje devet mjeseci. Isto tako nije ni bilo nuklearnnih proba. 

Japan je zadovoljan, cijela Azija je zadovoljna - naveo je Tramp u tvitu.

- Lažne vijesti, međutim, tvrde, ne pitajući me (naravno, pozivajući se na anonimne izvore) da sam bijesan jer se to ne odvija dovoljno brzo. Griješe, veoma sam zadovoljan! - piše američki čelnik.

Suočavajući se još s nepodijeljenim kritikama svog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Tramp tvrdi da "nije ustupio ni u čemu" tokom samita u prošloj sedmici.  

- Upamtite, nisam ustupio ni u čemu, mi jedva da smo govorili o stvarima od obostrane koristi za naše zemlje - navodi Tramp u današnjem tvitu. 

Trampovo javno izražavanje sumnje u zaključke američkih obavještajnih službi o ruskom miješanju u američke izbore tokom samita u Helsinkiju izazvalo je brojne osude političkih saveznika i distanciranja u njegovoj administraciji. 

- Također smo se slagali veoma dobro, što je dobra stvar, izuzev za korumpirane medije - navodi Tramp u današnjem tvitu, prenosi "Associated Press".