Trump odlazi, ali to bi mogao biti samo početak haosa u SAD-u

.
DONALD Trump za četiri dana odlazi iz Bijele kuće, ali to neće biti kraj nesigurnosti, razdora i kaosa koji je svojim pokušajima sabotaže mirnog prijenosa vlasti izazvao. Štoviše, mogao bi biti početak još opasnijeg i krvavijeg razdoblja u SAD-u. Pokušaj državnog udara, terorizam, novi građanski rat - nažalost, ništa više nije isključeno.

Opoziv Trumpa izglasan je, podsjetimo, u donjem domu američkog Kongresa drugi put u njegovom mandatu, što je prvi takav slučaj u 231-godišnjoj povijesti Sjedinjenih Američkih Država. Opoziv je izglasan zbog poticanja na pobunu, točno tjedan dana nakon što je rulja njegovih zagriženih obožavatelja koju je on poslao da maršira na Kapitol (zgradu Kongresa) i izvrši pritisak na kongresnike, provalila u zgradu, prekinula sjednicu na kojoj se potvrđivao izbor Joea Bidena i satima divljala u zgradi. Bilo je potrebno nekoliko sati da malobrojna i nadjačana policija dobije pojačanje i konačno istjera ekstremiste koje je Trump uvjerio da su izbori ukradeni - za što nema nikakvih dokaza - i da se moraju boriti da "spase Ameriku" pod svaku cijenu.

Trumpovi pristaše planiraju nove akcije za Bidenovu inauguraciju

Demokratski kongresnik Conor Lamb koji je prisustvovao brifingu na kojem se govorilo o novim sigurnosnim prijetnjama protiv Kongresa, rekao je za CNN da tisuće naoružanih ekstremista koji podržavaju Donalda Trumpa planiraju okružiti zgradu Kapitola uoči inauguracije Joea Bidena.

"Govorilo se o 4000 naoružanih 'patriota' koji će okružiti Kapitol i spriječiti demokrate da uđu u zgradu", rekao je CNN-u demokratski kongresmen iz Pennsylvanije.

"Objavili su pravila kojima su dogovorili u kojim situacijama će pucati, a u kojima neće. Radi se, dakle, o organiziranoj skupini koja ima plan. Posvećeni su onom što rade jer misle da su patrioti, govore o revoluciji. S tim ljudima nema pregovora ni razgovora. Moraju biti uhićeni i optuženi. Moraju biti zaustavljeni. Nažalost, to uključuje i predsjednika i to je razlog zbog kojeg on mora biti opozvan i smijenjen", rekao je kongresmen.

Ova skupina, koja se nazvala "Američki patrioti diljem nacije" (American Patriots Nationwide), također planira zatočiti demokratske političare koji su "igrali ulogu u planiranju ili provođenju ili podržavanju pokušaja državnog udara u SAD-u od 2016. do 2020.", navodi se u internom izvještaju tajne službe.

Srodni desno ekstremistički pokret nazvana Boogaloo također preko interneta planira organizirati marš pod oružjem od Spomenika Washingtonu do Bijele kuće, iako je u Washingtonu otvoreno nošenje oružja u sklopu demonstracija zabranjeno (u velikom dijelu SAD-a je dozvoljeno, u skladu s Drugim amandmanom Ustava koji jamči pravo na posjedovanje oružja).

Tajna služba identificirala je čak 35 planiranih prosvjednih skupova u Washingtonu uoči i za vrijeme inauguracije. Organizatori jedne od tih oružanih demonstracija nazvane Milijunski marš milicija kažu da "neće napadati, ali će se braniti", navodi tajna služba. Protivnici Trumpa također planiraju svoje prosvjede, što bi moglo dovesti do sukoba dvaju strana. S obzirom na to da bi jedna strana mogla biti naoružana, stvar bi lako mogla izmaknuti kontroli.

Planiraju se oružane demonstracije u svih 50 saveznih država i Washingtonu

Brifing na kojem je sudjelovao Lamb uslijedio je nakon što je u medijima objavljeno FBI-evo upozorenje lokalnim i državnim policijama na prosvjede naoružanih ljudi koji se planiraju u svih 50 američkih saveznih država, ali i u Washingtonu, glavnom gradu SAD-a.

Kako je na Twitteru objavio istraživački novinar ABC Newsa Aaron Katersky, u dokumentu FBI-a do kojeg je došao stoji kako je FBI "dobio informaciju o identificiranoj naoružanoj skupini koja planira putovanje u Washington 16. siječnja". 

"Upozorili su da, ako Kongres pokuša opozvati predsjednika SAD-a uz pomoć 25. amandmana Ustava, doći će do goleme pobune", navodi se u dokumentu FBI-a.

"Prosvjedi naoružanih skupina se planiraju pred svih 50 zgrada državnih parlamenata od 16. siječnja do 20. siječnja te pred Kapitolom od 17. siječnja do 20. siječnja", stoji također u FBI-evom dokumentu, sastavljenom prije napada Trumpovih pristaša na Kapitol 6. siječnja.

U upozorenju FBI-a se navodi kako su "neki pripadnici iskazali spremnost na počinjenje nasilnih djela zbog svoje ideologije, napravili planove za slučaj da do nasilja dođe te identificirali mjere snaga sigurnosti i moguće protumjere".

"FBI je 8. siječnja primio informacije o neidentificiranoj skupini koja poziva druge da joj se pridruže u 'jurišu' na državne, lokalne i savezne sudnice i administrativne zgrade u slučaju da predsjednik bude smijenjen prije dana inauguracije", dodaje se u ovom izvještaju. 

Uspješni napad na Kapitol ohrabrio desničarske ekstremiste

"Trump ili rat. Danas. Toliko je jednostavno", "Ako ne znaš pucati: Moraš naučiti. Odmah", "Upast ćemo u vladine zgrade, ubiti policajce, ubiti zaštitare, ubiti savezne zaposlenike i agente i zatražiti ponovno prebrojavanje", samo su neki primjeri nasilnih objava koje su CNN i Antidifamacijska liga (ADL) otkrili na društvenim mrežama u danima nakon napada na Kapitol. 

Trump, međutim, ne može biti smijenjen kroz postupak opoziva u Kongresu prije nego što Biden preuzme vlast jer je trenutni vođa senatske većine Mitch McConnell dao do znanja da suđenje o opozivu u Senatu neće biti završeno - a možda ni početi - prije inauguracije Bidena 20. siječnja. Od smjene putem 25. amandmana Ustava, koji predviđa smjenu većinom glasova članova administracije u slučaju da je predsjednik nesposoban obnašati svoju dužnost, također vjerojatno neće biti ništa jer je potpredsjednik Mike Pence odbacio takvu mogućnost. 

No to ne znači da, barem hipotetski, militantni Trumpovi pristaše neće odlučiti da moraju spriječiti opoziv i osudu Trumpa u Senatu kojom bi dobio i zabranu ponovne kandidature i svejedno pokušati oružani juriš na zgrade Kongresa i lokalnih parlamenata saveznih država. Takav scenarij komotno se može opisati kao pokušaj državnog udara i to takav prema kojem bi upad u Kapitol 6. siječnja bio samo zagrijavanje. 

Osim toga, FBI, ministarstvo domovinske sigurnosti i ured nacionalnog direktora obavještajnih službi upozoravaju i da će domaći desničarski ekstremisti biti još više ohrabreni na napad na inauguraciji, ali i poslije nje, nakon što su bili tako uspješni pri upadu u Kapitol, prenosi CNN.

"Nasilni upad u američki Kapitol vrlo je vjerojatno dio kontinuiranog trenda u kojem (ekstremisti) iskorištavaju zakonite prosvjede, skupove i demonstracije te ostala okupljanja kako bi izvršili ideološki motivirano nasilje i kriminalnu aktivnost", upozorava se u obavještajnom dokumentu koji je CNN dobio na uvid. U njemu se također navode i moguće mete: ne samo vladini dužnosnici i institucije, nego i vjerske i rasne manjine, novinari i LGBT zajednica. 

Teorije zavjera kao gorivo za ekstremističko nasilje

Osim što ih je upad u Kapitol ohrabrio, taj zajednički napad vjerojatno je omogućio ovim militantnim Trumpovim obožavateljima, koji su došli u Washington sa svih strana zemlje, da se bolje povežu, navodi se u dokumentu i ističe kako se od "napada na Kapitol nasilna online-retorika pojačala, pri čemu neki pozivaju na nespecificiranu 'pravdu' za prosvjednicu koju je policija ustrijelila u Kapitolu".

"Sve veća prisutnost i utjecaj teorija zavjera temeljenih na uvjerenju u postojanje globalnih ili aktera 'duboke države' koji rade kako bi manipulirali raznim društvenim, političkim i/ili ekonomskim okolnostima u SAD-u vrlo vjerojatno služi kao poticaj za novo (ekstremističko) nasilje", navodi se u dokumentu. 

U međuvremenu je Nacionalna garda dobila odobrenje da rasporedi do 15.000 pripadnika u Washingtonu u povodu Bidenove inauguracije, a očekuje se da će za Bidenovu inauguraciju 20. siječnja najmanje 20 tisuća pripadnika Nacionalne garde iz više saveznih država biti u Washingtonu kako bi se spriječila repriza desničarskog nasilja i kaosa koji je potresao Washington 6. siječnja. 

Oko 15 tisuća vojnika, koliko se već nalazi u Washingtonu, dvostruko je više od ukupnog broja američkih vojnika trenutno razmještenih u Iraku i Afganistanu. Kapitol je već pun pripadnika Nacionalne garde koji se pod oružjem odmaraju na podu po hodnicima i atriju zgrade, o čemu svjedoče fotografije, a pojedini novinari komentirali su na društvenim mrežama da Kongres izgleda kao vojna baza.

Ovakva neviđena prisutnost vojnih snaga u Washingtonu očito ima cilj odvratiti naoružane i opasne ekstremiste od njihovih planova. No uspiju li oni doći u Washington i odluče li pokušati nasilno zaustaviti inauguraciju ili opet provaliti u Kapitol, krvoproliće je gotovo sigurno - možda i masovno krvoproliće u kojem će Trumpovi pristaše, po svemu sudeći, ovaj put izvući deblji kraj. To bi onda vrlo lako mogao biti okidač za val uličnog nasilja, oružanih sukoba, pa i terorističkih napada desnih ekstremista diljem zemlje.

Državni udar i vojni zakon

Trump i njegovo ponašanje i retorika uoči takve eskalacije ili nakon nje najveća su nepoznanica. Kao i dosad, ključno pitanje će biti - koliko daleko je Trump spreman ići, do koje mjere je spreman pogaziti zakone, Ustav i osnovne demokratske norme da bi pokušao zadržati vlast? Demokratski izabrani predsjednici koji potom autoritarnim metodama zadržavaju vlast česta su pojava diljem svijeta, ali za SAD predstavljaju zastrašujući presedan.

Trumpovi pokušaji da poništi Bidenovu pobjedu na sve moguće načine, od sudova preko elektora saveznih država do Kongresa, kao i njegovo odbijanje da prizna da je Biden legitimno dobio izbore, samo produbljuju tjeskobno pitanje dokle je spreman ići. Ne pomažu ni posljednje vijesti, prema kojima je direktor tvrtke My Pillow, Trumpov prijatelj i gorljivi obožavatelj Mike Lindell viđen u posjetu Bijeloj kući s bilješkama na kojima se ističu izrazi kao što su "zakon o pobuni sada" i "vojni zakon ako je potrebno". 

I bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost i umirovljeni general Mike Flynn, kojeg je Trump nedavno pomilovao, nedavno je preko desničarskih medija predlagao Trumpu da uspostavi vojni zakon (martial law), odnosno vojnu kontrolu zemlje i onda raspiše nove izbore. Takve spekulacije dovele su do toga da su najviši vojni zapovjednici američkih oružanih snaga ovaj tjedan objavili zajedničko otvoreno pismo u kojem osuđuju napad na Kapitol, ali i naglašavaju kako će Biden biti inauguriran kao novi predsjednik te da će "američka vojska slušati zakonite zapovijedi civilnog vodstva... i ostati potpuno predana zaštiti i obrani Ustava SAD-a protiv svih neprijatelja, domaćih i stranih".