fbpx Trump pod istragom zbog "ometanja pravde"

Trump pod istragom zbog "ometanja pravde"

Home

Trump pod istragom zbog "ometanja pravde"


Američki predsjednik Donald Trump pod istragom je zbog mogućeg "ometanja pravde". 

Pokrenuta je kako bi se utvrdilo je li ometao istragu o vezama Rusije i njegova izbornog tima tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, objavio je Washington Post u srijedu, pozivajući se neimenovane, dobro obaviještene izvore, prenosi Hina.

Istragu vodi posebni tužitelj Robert Mueller,  a po pisanju Washington Posta, istražitelji su ovih dana započeli s ispitivanjem najviših američkih obavještajnih dužnosnika.

Washington Post pretpostavlja da se Trumpovo navodno "ometanje pravde" odnosi na traženje da bivši direktor FBI-ja James Comey  obustavi istragu nad bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Michaelom Flynnom.

Comey je prošle sedmice pod zakletvom u Kongresu svjedočio kako je Trump od njega indirektno tražio da obustavi istragu o Flynnovim vezama s Rusima.  

Trump je to kasnije u cijelosti opovrgnuo rekavši da je Comey lagao "pod zakletvom". Pred istražitelje su već ove sedmice pristali izaći šef nacionalne obavještajne zajednice Dan Coats, direktor Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Mike Rogers i njegov donedavni zamjenik Richard Ledgett.

Trumpov advokat Marc Kasowitz izrazio je zaprepaštenost činjenicom da je informacija o tome da je Trump pod istragom procurila u javnost.

- To je skandalozno, neoprostivo i protuzakonito - istaknuo je Kasowitzov glasnogovornik Mark Corallo.

Washington Post navodi kako je upitno podizanje optužnice protiv aktualnog predsjednika, čak i ako istraga dođe do nepobitnih dokaza o počinjenju kaznenog djela, no eventualni prikupljeni dokazi mogli biti osnova Kongresu za pokretanje opoziva predsjednika s dužnosti (impeachment).

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 15/06/2017 - 08:22

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top