15 Jun

Trump pod istragom zbog "ometanja pravde"

Američki predsjednik Donald Trump pod istragom je zbog mogućeg "ometanja pravde". 

Pokrenuta je kako bi se utvrdilo je li ometao istragu o vezama Rusije i njegova izbornog tima tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, objavio je Washington Post u srijedu, pozivajući se neimenovane, dobro obaviještene izvore, prenosi Hina.

Istragu vodi posebni tužitelj Robert Mueller,  a po pisanju Washington Posta, istražitelji su ovih dana započeli s ispitivanjem najviših američkih obavještajnih dužnosnika.

Washington Post pretpostavlja da se Trumpovo navodno "ometanje pravde" odnosi na traženje da bivši direktor FBI-ja James Comey  obustavi istragu nad bivšim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Michaelom Flynnom.

Comey je prošle sedmice pod zakletvom u Kongresu svjedočio kako je Trump od njega indirektno tražio da obustavi istragu o Flynnovim vezama s Rusima.  

Trump je to kasnije u cijelosti opovrgnuo rekavši da je Comey lagao "pod zakletvom". Pred istražitelje su već ove sedmice pristali izaći šef nacionalne obavještajne zajednice Dan Coats, direktor Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Mike Rogers i njegov donedavni zamjenik Richard Ledgett.

Trumpov advokat Marc Kasowitz izrazio je zaprepaštenost činjenicom da je informacija o tome da je Trump pod istragom procurila u javnost.

- To je skandalozno, neoprostivo i protuzakonito - istaknuo je Kasowitzov glasnogovornik Mark Corallo.

Washington Post navodi kako je upitno podizanje optužnice protiv aktualnog predsjednika, čak i ako istraga dođe do nepobitnih dokaza o počinjenju kaznenog djela, no eventualni prikupljeni dokazi mogli biti osnova Kongresu za pokretanje opoziva predsjednika s dužnosti (impeachment).

 

(Izvor: Avaz.ba)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top