Trump potpisao četvrti paket pomoći gospodarstvu težak gotovo 500 milijardi dolara

Donald Trump
Američki predsjednik Donald Trump u petak je potpisao zakon o gotovo 500 milijardi dolara financijske pomoći gospodarstvu kroz zajmove malim tvrtkama pogođenima pandemijom.

Ministar financija Steven Mnuchin, koji je govorio uz Trumpa na predstavljanju novog paketa u Bijeloj kući, istaknuo je kako će država provoditi nadzor kako ta sredstva ne bi iskoristile veće tvrtke.

Mnuchin je istaknuo i kako Trumpova vlada razmišlja o preuzimanju udjela u američkim energetskim tvrtkama, pogođenima pandemijom koronavirusa i ratom naftnim cijenama.

Trump je rekao kako se razmišlja i o tome da vlada kupuje naftu unaprijed, kao i karte za avionske letove, kako bi pomogla tim sektorima.

Američki predsjednik je na konferenciji odbacio ideju o financijskoj pomoći američkoj poštanskoj službi ako ona ne poveća cijene za svoju uslugu slanja paketa koju koriste Amazon i druge tvrtke, tvrdeći da to ne želi učiniti da „ne uvrijedi“ Amazon.

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u četvrtak zakon vrijedan 484 milijarde dolara federalne pomoći malim i srednjim tvrtkama pogođenim koronakrizom, te bolnicama kako bi se mogle nositi s velikim brojem teško oboljelih u pandemiji koronavirusa.

Paket pomoći vrijedan više od 320 milijarda dolara namijenjen je malim i srednjim poduzećima koja su se našla na udaru krize uzrokovane covidom-19.

Za bolnice je namijenjeno 75 milijardi, 25 milijarda za testiranje na koronavirus te više od 60 milijardi za zajmove namijenjenih drugim stradalim sektorima, prevenstveno poljodjelstvu.

Zakon, koji je rezultat teških pregovora demokrata i republikanaca, četvrti je po redu paket pomoći američkom gospodarstvu tijekom pandemije. Te četiri mjere zajedno čine oko 3 bilijuna dolara pomoći.