Trump proglasio katastrofu za državu Teksas

Home

Trump proglasio katastrofu za državu Teksas


Harvey, s vjetrovima brzine do 250 kilometara na sat, mogao bi biti najgori uragan u SAD-u nakon Katrine 2005.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je proglas o katastrofi za državu Teksas zbog sve jačeg približavanja uragana Harvey obalama te države.

Trump je na Twitteru objavio da je katastrofu proglasio na zahtjev guvernera Teksasa Grega Abbotta, dodajući kako to "oslobađa punu snagu pomoći Vlade".

Također je  ohrabrio "sve koji su na putanji uragana Harvey da slijede savjete i naloge svojih lokalnih i državnih zvaničnika".

"Nastavit ćemo da pratimo uragan Harvey, kao i pripremljenost i napore koje u odgovoru na njega pružaju državni, lokalni i federalni zvaničnici", naveo je američki predsjednik.

Guverner Texasa zatražio je pomoć američke Savezne vlade uoči naleta uragana Harveyja, pošto je Bijela kuća objavila da će uragan "nekoliko dana imati razornu snagu".

Uragan Harvey koji se približava teksaškoj obali istočno od Corpus Christi ojačao je u petak sa kategorije 3 na kategoriju 4 što je znak izrazito snažne oluje s jakim vjetrovima i okeanskim valovima i približava se kopnu, upozorio je američki Nacionalni centar za uragane te da bi ovo mogao biti najgori uragan u Sjedinjenim Državama nakon Katrine 2005.

 

Evakuacija stanovnika

Stanovnici priobalnih oblasti, koji su odlučili da ostanu u svojim kućama, u panici se opskrbljuju ogromnim količinama hrane, vode i gasa, dok drugi daskama oblažu prozore i vrata svojih kuća i poslovnih prostora, prenijeli su u petak američki mediji.

Mnogi, međutim, u žurbi napuštaju priobalne oblasti jer su zvaničnici pozvali stanovnike da se evakuišu, pa su na putevima protežu duge koline vozila, prenosi Reuters. 

Aviokompanije su otkazale letove, škole su zatvorene, a koncerti i drugi odavno planirani događaju u Hustonu i priobalnim oblastima su odgođeni.

 

(Izvor: Agencije)

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 26/08/2017 - 07:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top