Trump ukinuo imigracioni program, 800.000 mladih se suočava s deportacijom

Home

Trump ukinuo imigracioni program, 800.000 mladih se suočava s deportacijom


Predsjednik SAD Donald Trump ukinuo je imigracioni program "DACA" koji štiti oko 800.000 mladih migranata koji su ilegalno ušli u SAD dok su bili djeca, izjavio je državni tužilac SAD Jeff Sessions.

On je rekao da je imigracioni program bio neustavan i da je "sprečavao na stotine hiljada Amerikanaca da nađu posao time što je dozvoljavao da ilegalni migranti preuzmu te poslove".

Sessions je dodao da dozvole o boravištu neće odmah biti ukinute, već po isteku u narednih nekoliko mjeseci, prenosi AFP.

Iz administracije američkog predsjednika saopšteno je da je još ostalo da se napravi nacrt novog zakona o situaciji korisnika programa "DACA", od kojih su mnogi porijeklom iz latinoameričkih zemalja.

Programom "DACA" na stotine hiljada mladih imigranata bez ličnih dokumenata bili su zaštićeni od izgona iz zemlje, a mogli su i da studiraju i rade u SAD.

Trumpova administracija je Kongresu SAD dala rok od šest mjeseci za donošenje zakona. Ovakva odluka izazvala je proteste kako onih na koje DACA štiti tako i onih koji se ne slažu s ukidanjem dozvole za boravište.

 

(Izvor: SRNA)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 05/09/2017 - 22:05

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top