Trump: Uvest ću novih 100 milijardi dolara carine na kineske proizvode

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je uvođenjem dodatnih 100 milijardi dolara carine na kineske proizvode, a Kina je smjesta poručila da je potpuno spremna vratiti “snažnim protuudarom”, tj. novim trgovinskim mjerama ukoliko SAD krene u izvršenje prijetnje, prenosi Reuters.

– Umjesto da prekine sa svojim neprimjerenim ponašanjem, Kina je izabrala naštetiti našim farmerima i tvornicama, rekao je Trump.

Kina je obećala da će se boriti protiv “jednostranog američkog protekcionizma po bilo koju cijenu” te da “trgovinski rat ne želi, ali se takvog rata ne boji”.

Glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine Gao Feng je američki potez nazvao “vrlo pogrešnim” i neopravdanim, ocijenivši da je na djelu borba između unilateralizma i multilateralizma. Također je dodao da u sadašnjim okolnostima pregovori nisu izgledni.

Trump je ranije kazao da bi njegova predložena mjera mogla prouzročiti neznatnu štetu, ali da će se SAD-u dugoročno isplatiti.

– Dao sam uputstvo USTR-u (američkom trgovinskom predstavniku) da razmotri hoće li dodatne carine u vrijednosti 100 milijardi dolara biti u skladu s člankom 301 te, ako hoće, da odabere proizvode kojima bi se nametnule takve carine, kazao je.

Također je rekao da je naredio ministarstvu poljoprivrede da “provede plan kako bi zaštitio naše farmere i poljoprivredne interese”.

Trumpove carine kritikovali su američki poslovni ljudi, ali i članovi njegove Republikanske stranke.
Kina je u srijedu objavila popis 106 američkih proizvoda, od soje do whiskeya te smrznute govedine i aviona, koje će se cariniti i tako brzo odgovorila na predložene američke carine za oko 1300 kineskih industrijskih, tehnoloških, transportnih i medicinskih proizvoda.