Trumpova politika prema migrantima izaziva oštre osude

Politika odvajanja djece od roditelja i emocije koje izaziva stvorili su podjele među Republikancima i njihovim saveznicima dok su Demokrati pojačali pritisak.

Politika odvajanja djece od roditelja i emocije koje izaziva stvorili su podjele među Republikancima i njihovim saveznicima dok su Demokrati pojačali pritisak.

Bivša prva dama Laura Bush nazvala je migrantsku politiku aktuelne administracije "okrutnom i nemoralnom", dok je senatorka Susan Collins izrazila zabrinutost zbog nje a bivši savjetnik predsjednika Trumpa smatra da će to pitanje nsškoditi predsjedniku u određenom periodu.

Bush je dala do sada najoštrije izjave po tom pitanju iz republikanskog tabora.

"Živim u pograničnoj državi. Cijenim potrebu jačanja i zaštite naših međunarodnih granica, ali je ova politika nulte tolerancije okrutna. I ona je nemoralna. I slama mi srce", piše ona u kolumni za Washington Post. Ona je usporedila to s maltretiranjima američkih građana japanskog porijekla tokom Drugog svjetskog rata, koje je nazvala "jednom od najsramnijih epizoda u američkoj istoriji". 

Republikanska senatorka iz Mainea Susan Collins izjavila je da se zalaže za strožu kontrolu granica ali je izrazila duboku zabrinutost politikom odvajanja djece od roditelja.

"Ono što je administracija odlučila je da odvoji djecu od njihovih roditelja kako bi poslala poruku da, ukoliko pređete granicu s djetetom, vaše dijete će biti uzeto od vas-. To je traumatizirajuće za djecu koja su nevine žrtve, to je suprotno našim vrijednostima", kazala je. 

Bivši Trumpov savjetnik Anthony Scaramucci izjavio je u intervjuu tokom vikenda da bi politika odvajanja djece mogla biti opasna po Trumpa. Kazao je da bi predsjednik "odmah trebao riješiti taj problem".

"To je fitilj koji bi se mogao zapaliti. Predsjedniku će naškoditi to pitanje ukoliko on bude ostao van njega veoma dugo", kazao je.

Nagovještaji podjela uslijedili su nakon što je Trumpov dugogodišnji saveznik, velečasni Franklin Graham, nazvao tu politiku "žalosnom". Brojne vjerske grupe, među kojima su i one konzervativne, insistiraju na zaustavljanju prakse odvajanja imigrantske djece od njihovih roditelja. 

Ti pritisci dolaze u vrijeme dok zvaničnici Bijele kuće pokušavaju da se distanciraju od te politike. Trump optužuje Demokrate da lažno predstavljaju situaciju. Administracija je uvela tu politiku i lako bi je mogla okončati nakon što je dovela do brojnih slučajeva razdvojenih i očajnih porodica.

"Niko ne voli rastavljati porodice i gledati bebe kako se uzimaju iz naručja svojih majki", izjavila je predsjednička savjetnica Kellyanne Conway, prenosi Associated Press.