Tuđman i Šušak su mrtvi, sud treba odbaciti Udruženi zločinački poduhvat

Predsjednica Republike Hrvatska Kolinda Grabar Kitarović bila je gošća Intervjua tjedna u Točki na tjedan N1 televizije. Govorila je mnogim aktuelnim temama, političkim sukobima, ali i o odnosima s državama u regiji - posebno sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Na pitanje da prokomentira skoro izricanje presude šestorki tzv. Herceg Bosne, i šta će se dogoditi ukoliko bude potvrđno da je postojao udruženi ratni poduhvat, Grabar Kitarović kaže da bi u tom slučaju sud izgubio svaki kredibilitet.

“Uzmimo jednostavno činjenice, Slobodan Milošević je optužen pred sudom u Haagu, njegovom smrću je završio postupak. U ovom slučaju imamo hrvatske državnike, od predsjednika Tuđmana, do tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška, načelnika glavnog stožera Bobetka, koji su već godinama bili preminuli prije samog postupka i na neki način govoreći kolokvijalnim jezikom na sudu su duhovi koji se ne mogu braniti. Hrvatskoj je onemogućeno da bude prijatelj suda. Nadam se da će sudbeno vijeće odbaciti taj dio optužnice i nadam se da će naravno cijelo rješenje biti drugačije, da neće biti nikakvog zločinačkog udruživanja”, rekla je predsjednica RH.

Ona dodaje da je jedna od poenti  Međunarodnog suda spriječiti optuživanje cijelih naroda, cijelih etničkih skupina za zločine i te zločine individualizirati i pojedincima suditi za individualne zločine koji se mogu dokazati.

“Sve drugo su nekakve hipoteze za koje sud nije ovlašten, da postavlja neka politička pravila, da sudi i pogotovo ne da mijenja povijest. Apsolutno treba odbaciti takvu kvalifikaciju optužnice i držim da treba djelovati, često govorim u svom diplomatskom djelovanju i objašnjavam drugim državama kakve to opasne presedane postavlja u međunarodnome pravu i u svakom slučaju ćemo nastaviti razgovarati u okviru UN-a i Vijeća sigurnosti. Idemo pričekati kakvo će biti rješenje jer takva jedna odluka ne bi pridonijela dobrosusjedskim odnosima na ovom području", kazala je Grabar Kitarović.

 

(Izvor: N1)