Home

Tuga obavila Balkan: Napustila nas je jedna od najvećih nogometnih legendi

18 May

Tuga obavila Balkan: Napustila nas je jedna od najvećih nogometnih legendi

Umro je Todor Veselinović, jedna od najvećih legendi nekadašnjeg jugoslavenskog nogometa.

Veselinović je umro u glavnom grčkom gradu Atini, u 87. godini života, nakon što mu je pozlilo u aprilu. Tamo se nalazio na jedinici intenzivne njege, ali pomoći nažalost nije bilo.

'Toza' je prve nogometne korake napravio u Vojvodini, odnosno rodnom Novom Sadu, a kasnije brani boje beogradskog Partizana, italijanske Sampdorije i austrijske Vienne. Četiri je puta bio najbolji strijelac prvenstva, a za Vojvodini je postigao 126 pogodaka, što je i klupski rekord. Uspješan je bio i u nacionalnom dresu, za reprezentaciju je zabio 28 golova u 36 nastupa, čak 0.76 po utakmici, što je najbolji prosjek u historiji nekadašnje države.

Veselinović se pokazao uspješnim i kao trener, vodio je reprezentaciju u utakmici Jugoslavija-Bugarska (3:2), igranoj u Splitu, a koja će zauvijek ostati zapamćena po pogotku Radanovića u doslovno zadnjim sekundama i komentaru sportskog komentatora Mladena Delića 'Ljudi moji, ma je li to moguće'.

Jugoslavija se plasirala na EURO 1984. godine u Francuskoj, ali nije prošla u polufinale, a 'Toza' se kasnije okušao u Turskoj gdje je s uspjehom vodio Fenerbahče i osvojio naslov prvaka s njima 1985. i 1989. godine.(Izvor: Avaz)

0 Comments

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top