Dok se Erdoan svađa s Trampom, turska lira i dalje tone

Lira je u odnosu na dolar pala do vrijednosti od 6.1340 te je u podne bila 0,7 slabija i vrijedila 6,0785 lira

Lira je danas ponovo pala nakon što je Turska optužila SAD da vode ekonomski rat usljed okršaja između tih dviju saveznica iz NATO-a oko sudbine kršćanskog pastora kojeg je Ankara pritvorila.

Portparol turskog predsjednika Erdoana (Erdogan) rekao je da Vašington mora poštovati pravni proces oko pastora Endrjua Bransona (Andrew Brunson), koji je u Turskoj optužen za terorističku aktivnost, što je razljutilo američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Lira je u odnosu na dolar pala do vrijednosti od 6.1340 te je u podne bila 0,7 slabija i vrijedila 6,0785 lira. Dolar je ojačan nakon najave američke središnje banke da će u septembru povećati kamatne stope.

Lira je ove godine pala sveukupno 37 posto, a kriza u američko-turskim odnosima pojačala je pad uzrokovan zabrinutošću oko Erdoanovog utjecaja na monetarnu politiku. On tvrdi da su kamatne stope "majka i otac svih zala" i odbija ih povećati.

Ekonomisti upozoravaju Tursku da mora uvjeriti investitore da je spremna poduzeti mjere za jačanje svoga gospodarstva.

"Problemi Turske nisu fiksni", ističe Kristijan Mađio (Cristian Maggio), direktor za rastuća tržišta investicijske banke TD Securities.

"Lokalne vlasti nisu provele ili osmislile niti jedno strukturno rješenje ili reformu.''

Mađio dodaje da je nestabilnost lire pojačana i zbog smanjenja trgovinske aktivnosti u vrijeme muslimanskog tjedna Kurban-bajrama, zbog čega je zatvoren velik dio trgovina.

Erdoanov portparol Ibrahim Kalin rekao je da su komentari Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona (John Bolton) pokazali da je SAD uzeo tursko gospodarstvo kao metu.

Bolton je istaknuo kako je Turska učinila "veliku pogrešku" ne oslobodivši Bransona te je izrazio skepsu oko 15 milijardi dolara vrijedne podrške u investicijama iz Katara, ustvrdivši kako je to "sasvim nedovoljno da ima utjecaja na tursko gospodarstvo".

- Boltonova izjava je dokaz da vlada američkog predsjednika cilja na saveznicu iz NATO-a u sklopu ekonomskog rata - naglasio je Kalin.