Turska raspoređuje vojsku na sjeveru Sirije: Erdoan i Putin imaju plan kako da riješe krizu u ovoj zemlji

Home

Turska raspoređuje vojsku na sjeveru Sirije: Erdoan i Putin imaju plan kako da riješe krizu u ovoj zemlji


Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) najavio je da će Turska rasporediti snage u sjevernoj sirijskoj provinciji Idlib, u okviru takozvanog sporazuma o deeskalaciji, kojim je Rusija posredovala prošlog mjeseca. 

- Prema sporazumu, Rusi održavaju sigurnost izvan Idliba, a Turska će održati bezbjednost u provinciji Idlib - rekao je Erdoan.

On je u intervjuu u Njujorku, gdje prisustvuje generalnoj debati Generalne skupštine UN, ponovio da će o zonama deeskalacije, oko kojih su se saglasile Turska, Rusija i Iran, razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom naredne nedelje, tokom njegove posjete Ankari.

Erdoan je naveo da Turska razmatra kontramjere, uključujući nametanje sankcija, protiv kurdskog regiona na sjeveru Iraka zbog referenduma, planiranog za 25. septembar.

On je upozorio Vašington i da bi naoružavanje Narodnih zaštitnih jedinica (YPG), vojnih snaga Zapadnog Kurdistana u Siriji, moglo da naudi SAD i njihovim saveznicima.

Turski predsjednik ponovo je pozvao SAD da izruče Fetulaha Gulena, kojeg Erdoan optužuje za organizovanje neuspelog pokušaja vojnog udara u Turskoj u julu 2016. što Gulen negira.

- Cijela Gulenova mreža vodi se iz SAD. Teroristi ne bi trebalo da ovdje imaju utočište. Potrebna nam je pomoć SAD po tom pitanju - rekao je Erdoan.

Od neuspjelog pokušaja udara, turske vlasti su zatvorile više od 130 medija, a sindikat novinara tvrdi da je više od 150 novinara u zatvoru, što izaziva zabrinutost zbog slobode medija u Turskoj, podsjeća britanska agencija.

 

(Izvor: Avaz)

Topic
Objavio: Pet, 22/09/2017 - 09:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top