Turski državljani u BiH 16. i 17. juna mogu glasati na vanrednim izborima u Turskoj

Turski državljani nastanjeni u Bosni i Hercegovini moći će 16. i 17. juna u konzulatima Republike Turske glasati na ovogodišnjim vanrednim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

U Turskoj će 24. juna biti održani vanredni parlamentarni i predsjednički izbori. Ovo će biti prvi izbori od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlasti predsjedniku, a koje će stupit na snagu tek nakon predsjedničkih izbora.

Turski mediji prenose da će oko osam hiljada turskih iseljenika na Balkanu 16. i 17. juna imati priliku da u konzularnim predstavništvima Turske glasaju na ovogodišnjim izborima. 

Državljani Turske nastanjeni u BiH i Makedoniji glasat će 16. i 17. juna dok će turski državljani u Srbiji, Albaniji i na Kosovu glasati 17. juna. Ovo je prvi put da je državljanima Turske omogućeno glasanje i u Srbiji jer je na prethodnim izborima, isto kao i na referendumu, taj postupak bio onemogućen zbog malog broja birača. 

Mediji navode kako je tokom turskih parlamentarnih izbora 2015. godine u BiH, Makedoniji, Kosovu i Albaniji odaziv Turaka na glasanje bio veći od 50 posto dok se 2017. godine 47 posto državljana Turske u ovim zemaljama odazvalo glasanju na referendumu o ustavnim promjenama.