Turski parlament produžio mandat vojsci da djeluje u Iraku i Siriji .

Home

Turski parlament produžio mandat vojsci da djeluje u Iraku i Siriji .


Turski parlament danas je na vanrednoj sjednici produžio mandat vojsci da interveniše u Iraku i Siriji, što se smatra posljednjim upozorenjem iračkim Kurdima da otkažu referendum o nezavisnosti.

Mandat koji se od 2014. obnavlja svake godine, dozvoljava Turskoj da pošalje vojnike preko južne granice ako ocijeni da događaji u Iraku i Siriji predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost.

U dokumentu se navodi da nacionalna sigurnost zahtijeva borbu protiv kurdskih ekstremista u Siriji i Iraku i protiv Islamske države (ISIL).

Također se ističe važnost teritorijalnog integriteta Iraka i da "separatizam zasnovan na etničkoj pripadnosti" predstavlja prijetnju i Turskoj i regionalnoj stabilnosti.

Poslanik prokurdske Narodne demokratske partije Osman Bajdemir nazvao je zakon "ratnim mandatom" kojim se objavljuje neprijateljstvo prema 40 miliona Kurda.

Osim te partije, sve druge stranke, uključujući najveću opozicionu Republikansku narodnu partiju, glasale su za zakon.

Turski zvaničnici su više puta pozivali poluautonomnu Kurdsku regionalnu upravu da odustane od održavanja referenduma o nezavisnosti, zakazanog za ponedjeljak.

Turski ministar odbrane Nuretin Džanikli je u obraćanju poslanicima rekao da je referendum kao cigla koja, ako se izvuče, može da izazove rušenje "strukture izgrađene na osjetljivoj i krhkoj ravnoteži", a da bi sukob koji bi nastao mogao da bude globalan.

Zakon o mandatu vojske usvojen je 2014, a kombinacija je dva prethodna zakona. Zakon o Iraku donesen je 2007. u cilju borbe protiv kurdskih ekstremista na sjeveru Iraka, da bi se spriječili napadi u Turskoj. Pobunjenička zabranjena Radnička partija Kurdistan u Turskoj ima svoja uporišta u iračkim planinskim područjima.

Zakon o Siriji donesen je 2012. u odgovoru na minobacačke napade sirijskih snaga na turski pogranični grad, prenosi portal Vijesti.me.

 

(Izvor: avaz.ba)
 

Tagovi
Topic
Objavio: Sat, 23/09/2017 - 21:07

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top