Turski parlament usvojio kontroverzni zakon o društvenim mrežama

istanbul
Turski parlament usvojio je zakon koji daje vlastima šira ovlaštenja u regulisanju društvenih mreža uprkos rastućoj zabrinutosti.

 

Zakon traži od velikih operatera društvenih mreža kao što su Fejsbuk i Tviter da zadrže svoja predstavništva u Turskoj koja bi se bavila žalbama protiv sadržaja njihovih platformi.

Vlada tvrdi da je zakonodavstvo potrebno kako bi se borilo protiv kibernetičkog kriminala i zašitilo korisnike. Govoreći u parlamentu jutros, poslanica vladajuće stranke Rumejsa Kadak izjavila je da će zakon biti korišten kako bi se uklonili postovi koji sadržavaju onlajn uznemiravanje i vrijeđanje žena.

Opozicioni poslanici tvrde da će zakon dodatno limitirati slobodu izražavanja u zemlji u kojoj su mediji već pod strogom vladinom kontrolom i desetine novinara su u zatvoru. Oni su nazvali prijedlog vladajuće stranke „zakonom o cenzuri“.

Ukoliko kompanija koja upravlja društvenom mrežom odbije da imenuje zvaničnog predstavnika, zakon uvodi oštre novčane kazne, zabranu reklamiranja i druga mrežna ograničenja.

Zastupnik će imati zadatak da odgovori na pojedinačne zahtjeve na uzkidanju sadržaja koji krše privatnost i lična prava u roku od 48 časova ili da pruži opravdanje za odbijanje. Kompanija će biti oglobljena ukoliko se sadržaj ne ukloni ili blokira u roku od 24 časa.

Što je najalarmantnije, zakon s devet članova traži od provajdera društvenih mreža da skladište podatke korisnika u Turskoj.

Na stotine ljudi je istraženo, a neki su i uhapšeni zbog postova na društvenim mrežama oko pandemije KOVID-19, protivljenja turskim vojnim ofanzivama van zemlje i vrijeđanja predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i drugih zvaničnika.

Erdogan je zatražio uvođenje zakona, obećavajući da će „kontrolisati platforme društvenih mreža“ i uništiti nemoral.