Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sletio u Sarajevo

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je u Sarajevo gdje će danas boraviti u radnoj posjeti, a između ostalog susret će se s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Erdogan je u Sarajevo stigao s delegacijom ministara koji će s bosanskohercegovačkim kolegama razgovarati o zajedničkim projektima i saradnji. Danas će između ostalog biti potpisano i pismo namjere za izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd, koji bi trebala finansirati Turska.

Erdogan će tokom dana u Zetri prisustvovati i Generalnoj skupštini Uniji evropskih turskih demokrata (UETD) gdje se očekuje prisustvo između 10.000 i 15.000 ljudi, među kojima je značajan broj turskih državljana iz zapadnoevropskih zemalja.

Turski predsjednik posjetit će danas i mezarje Kovači i odati počast prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću, a na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu bit će mu uručen počasni doktorat.

Erdoganova posjeta Sarajevu i skup u Zetri izazvali su mnogo pažnje javnosti, ali i kritik aodređenih političkih subjekata u našoj zemlji, koji smatraju da miting koji se organizira u Zetri može naštetiti ugledu BiH, s obzirom da su slične skupove Erdoganu zabranili Njemačka i Austrija.

Prema izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Erdogan će sa skupa u Zetri poslati određene političke poruke, s obzirom da se u Turskoj 24. juna održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori.