Tužilaštvo BiH formiralo predmet "Ugljen"

Home

Tužilaštvo BiH formiralo predmet "Ugljen"


Tužilaštvo BiH zvanično je formiralo predmet koji se odnosi na likvidaciju Nedžada Ugljena, nekadašnjeg pomoćnika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), koji je pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen 1996. godine u Sarajevu, potvrđeno je jučer za „Dnevni avaz“ iz ove pravosudne institucije.

Nezvanično saznajemo da kompletnu istragu, a po naredbi Tužilaštva BiH, vodi Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uz preciznu koordinaciju državnog tužioca kojem je nedavno dodijeljen ovaj slučaj.

Novi tužilac Ovaj predmet formiran je u Tužilaštvu BiH, nakon što ga je Tužilaštvo KS krajem prošle godine vratilo Državnom tužilaštvu u nadležnost.

Tada je u saopćenju Kantonalnog tužilaštva istaknuto da je Tužilaštvo BiH jedino stvarno nadležno za rad na ovim predmetima, među kojima su i „Ševe“ i „Halilović“.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, rekao nam je jučer da je „predmet preuzet i da je već određen postupajući tužilac“.

Potvrdio nam je da to znači da je predmet već u radu. Dalida Burzić, glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu, vratila je u decembru 2016. godine u nadležnost Državnog tužilaštva predmet „Ugljen“, jer, kako je tada saopćeno, slučaj nosi obilježja terorizma.

Burzić je tada javno zatražila od Tužilaštva BiH da poduzme radnje radi utvrđivanja eventualne odgovornosti trenutno suspendiranog glavnog tužioca Gorana Salihovića u pogledu načina dostavljanja predmeta Tužilaštvu KS, koje nije stvarno nadležno. Salihović je tada predmet proslijedio bez ikakve zvanične istrage.

Upravo je suspendirani i osramoćeni Salihović, kojeg uskoro očekuje sudski proces, uz bivše rukovodioce Suda BiH, ali i političke mentore, za koje je radio i još radi, bio jedan od ključnih kočničara da bude otvorena istraga u ovom predmetu, sada već šesta po redu, i otkrivene Ugljenove ubice.

Dolaskom Gordane Tadić na čelo Tužilaštva BiH konačno je određen postupajući tužilac, koji već užurbano radi na predmetu.

Ključna uloga

I međunarodna potjernica za Nedžadom Herendom, pripadnikom paravojne formacije „Ševe“, čiji se dolazak pred bh. pravosuđe očekuje, također bi mogla odigrati ključnu ulogu u ovom predmetu, nezvanično nam je rečeno.

Herenda, koji već 20 godina živi u Holandiji, trebao bi tako postati jedan od ključnih svjedoka u raskrinkavanju državne bošnjačke mafije koja je znala za brojna politička ubistva u zemlji, a godinama ih vješto prikrivala.

Koliko je Herenda važan za predmete političkih ubistava, pokazuje i veliki strah koji se uvukao među pojedine bošnjačke političare i bivše policijske zvaničnike.

Šta je tvrdio Ramiz Delalić prije smrti

U intervjuu koji je Ramiz Delalić Ćelo, bivši komandant Devete brdske brigade Prvog korpusa Armije RBiH, dan prije svoje smrti dao uredništvu tadašnjeg sedmičnika “Slobodna Bosna” otkriva se zbog čega je bio smetnja i prijetnja bošnjačkoj državnoj mafiji.

Na direktno pitanje “Kakav je Vaš utisak, je li Bakir Izetbegović bio upućen u planiranje Ugljenovog ubistva”, Delalić je eksplicitno odgovorio: “Lično mislim da je sve znao oko toga!”

 

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Sat, 08/04/2017 - 07:21

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top