Smrt Davida: Tužilaštvo došlo do svjedoka koji je čuo svađu, presiju i pad u vodu!?

Glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Banjaluci Želimir Lepir rekao je da je tužilaštvo u predmetu Davida Dragičevića došlo do svjedoka koji je u blizini rijeke Crkvena čuo svađu, presiju, galamu i pad u vodu, ali nije nikoga vidio.

“Ili je (David) bježao i pao u vodu, ili ga je neko gurnuo. Raspolažemo informacijama da su tu bila tri do četiri učesnika”, naveo je Lepir za Alternativnu televiziju.

On ističe da je osnov sumnje da se desila svađa na određenom mjestu novina u odnosu na izvještaj policije.

“Otvorili smo istragu da bi od suda mogli dobiti naredbe za druga vještačenja i da provjerimo određene tvrdnje”, rekao je Lepir.

On naglašava da je tužilaštvo pouzdano utvrdilo da “David Dragičević nije bio otet, zarobljen, zlostavljan, silovan, mučen i vezan, a što se temelji na izvještaju vještaka medicinske struke”.

Lepir je naveo da je nalaz vještaka iz Zagreba potvrdio, kao i obdukcioni i reobdukcioni nalaz, da “David nije imao teže povrede, niti lom, već lakše povrede na prednjoj strani tijela koje su nastale neposredno prije utapanja”.

On je poručio da će tužilaštvo preduzeti sve operativne mjere da utvrdi sve činjenice, te da do sada nije mogao naići ni na jednu stvar da bi mogao utvrditi da se nešto drugačije desilo

Glavni tužilac banjalučkog okružnog tužilaštva ističe da nije tačno ni da je Davida 15 ljudi tuklo letvama i šipkama u blizini Metalske škole, što potvrđuje i video-nadzor iz jednog lokala koji je snimljen nakon te navodne masovne tuče.

Lepir je rekao da je vještak iz Slovenije dao nalaz sa velikim stepenom vjerovatnoće da je David lice sa video-snimka koje ulazi i izlazi iza kuće Đorđa Rađena.

On je rekao da ni na jednom video-materijalu nema snimljeno da neko prati Davida, što bi moglo da znači da je sačekan.

Lepir je naveo da su u Okružnom tužilaštvu, nakon izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova počeli sa sprovođenjem pojedinačnih istražnih radnji, da su saslušali brojne svjedoke, izvršili vještačenja i poligrafisanja, te duplirali sve radnje koje je policija u izvještaju dostavila.

Govoreći o nalazima obdukcije, on ističe da je nalaz vještaka iz Zagreba potvrdio prisustvo alkohola u krvi i urinu, kao i nalaz patologa Željka Karana, ali da nije potvrdio prisustvo droge.

On je najavio da će u narednom periodu tužilaštvo ispitati one koji javno govore da znaju da je David ubijen i pružiti mogućnost da kažu svoja saznanja, jer bi u suprotnom to značilo da manipulišu.

Lepir je rekao da tužioce oštećeni nazivaju saučesnicima, iako bi trebali da sarađuju, te da je to pod uticajem određenih političkih struktura.

“Da nisu izbori ovo bi dobilo drugačije konotacije”, rekao je Lepir i istakao da je uvjeren da se radi na kriminalizaciji MUP-a i tužilaštva.

On je naveo da je u ovaj slučaj duboko upletena politika, jer je poznato ko od političara dolazi na skupove na Trgu Krajine, kao i šefovi bezbjednosti, te da je Anketni odbor Narodne skupštine želio da nametnu pravnu kvalifikaciju za šta nije ni stručan ni nadležan.

Lepir je rekao da su ga u pauzi sjednice Narodne skupštine posjetili narodni poslanici Branislav Borenović i Dragan Čavić, koji su željeli da znaju da li je donio naredbu o sprovođenju istrage, što im je i potvrdio, te odbacio kvalifikacije da je kalkulisao sa donošenjem naredbe u vrijeme kada je i Narodna skupština trebala da se izjasni o izvještaju Anketnog odbora.

“Tužilačku odluku smo donijeli 28. juna i proslijedili je sudu. Da sam htio kalkulisati čekao bih odluku Narodne skupštine”, rekao je Lepir.

Prema njegovim riječima, tužioci nisu imali pritiska u svom radu, iako je bilo pitanja i od medija i od političara.

“Imao sam dvije prijetnje, kao i tužilac Dalibor Vrećo. Dostavili smo Specijalnom tužilaštvu da utvrde odakle je to došlo, iako je to teško otkriti”, rekao je Lepir i dodao da nije stekao utisak da bilo koji od dva tužioca koji rade na slučaju nešto prikrivaju.

On je rekao da je zadovoljan radom policije, ali i ocijenio da ta saradnja može biti bolja, odnosno da se mora biti operativniji u smislu kontakta postupajućeg tužioca i policije.