Tužilaštvo u Mostaru obustavilo istragu nakon prijave majke da su joj djeca zlostavljana

Kantonalno tužilaštvo HNK u Mostaru donijelo je naredbu o obustavi istrage za krivične djelo "bludne radnje" jer nije bilo dovoljno dokaza da je to djelo počinjeno, nakon prijave jedne majke da su ona i njena djeca žrtve zlostavljanja.

Nakon te prijave nadležnim institucijama 1. marta je organizirana i protestna šetnja u Mostaru. 

Tužilaštvo HNK ističe kako je odmah po saznanju, odnosno prijavi o počinjenom krivičnom djelu poduzelo sve procesne radnje, uključujući saslušanje svjedoka, ispitivanje osumnjičenog, timska psihijatrijsko-psihološka vještačenja svih sudionika u postupku, te su kod nadležnog suda blagovremeno ishodovane mjere zabrane približavanja osumnjičenoj osobi prema oštećenima. 

"S obzirom na to da su u navedenom postupku bila uključena i djeca, shodno odredbama Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku FBiH ne možemo izlaziti sa detaljnijim informacijama", saopćeno je iz Ureda glavnog kantonalnog tužitelja. 

Dodaje se kako je Tužilaštvo HNK u navedenom postupku postupalo stručno i profesionalno te se odbacuju svi drugačiji navodi i špekulacije koje se pojavljuju u pojedinim medijima i društvenim mrežama, javlja Fena.