fbpx Tužioci razotkrivaju shemu pranja novca, Bakirov zet važna karika!

Tužioci razotkrivaju shemu pranja novca, Bakirov zet važna karika!

Home

Tužioci razotkrivaju shemu pranja novca, Bakirov zet važna karika!


Nakon što je u akciji Tužilaštva Kantona Sarajevo kodnog naziva „Zadruga“ uhapšeno nekoliko osoba, tužilački tim polako sastavlja kockice zamršenog mozaika putem kojeg su osumnjičeni prali novac i utajivali porez.  

Spisak onih za koje se trenutno sumnja da su učestvovali u kriminalnim radnjama već je pozamašan, a među njima našlo se i ime zeta Bakira Izetbegovića, Mirsada Berberovića, koji je vlasnik firme „Bihexo“.

Legalni tokovi

Kako je ranije iz Tužilaštva saopćeno, skoro 500 firmi i skoro isto toliko odgovornih osoba sumnjiče se da su sklapanjem fiktivnih ugovora sa studentima stavljali novac u legalne tokove, odnosno prali novac. Na sličan način vršili su utaju poreza.

Dio sistema koji je korišten za ove mutne poslove obznanjen je na ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu, kada je postupajuća tužiteljica Amra Mehmedić iznijela detalje. Ona je kazala da su cijeli sistem osmislili Enisa i Sanel Đalić, koji su vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju.

Kako je tužiteljica tada objasnila, „određena firma uplati novac za angažiranje određenog broja osoba, uglavnom studenata“. Potom Agencija ispuni fiktivne ugovore, izvrši isplatu na ime isto tako fiktivno obavljenog posla. Agencija zadrži procent, dok firmi bude vraćen opran, odnosno čist novac.

Kako je rečeno, veliki broj firmi tako je preko ove agencije oprao desetine miliona maraka, a budžet je oštećen za oko 30 miliona KM! Među njima je, prema dosadašnjim saznanjima Tužilaštva KS, bila i firma „Bihexo“ u vlasništvu Berberovića.

Kako je kazala tužiteljica, za potrebe pranja novca korišteni su podaci skoro 4.000 studenata. Tužioci su, kako je kazala Mehmedović, razgovarali s velikim brojem studenata čija su imena našli na tim ugovorima i oni su kazali da nikad nisu ni čuli za većinu firmi, a kamoli nešto radili za njih, dok je veliki broj imena izmišljen.

Sumnjivi poslovi

Osim ovih malverzacija, Tužilaštvo bi se moglo pozabaviti i drugim sumnjivim poslovima Bakirovog zeta. Naime, kako je već poznato, firma „Bihexo“ dobila je milionski vrijedne ugovore od kantonalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ za sanaciju vodovodne mreže.

Berberovićeva kompanija poslove je dobila tako što su tenderi tako postavljeni da ih jedino ona može i dobiti.

Poslovi zahvaljujući političkoj zaleđini

Državna kompanija „Elektroprivreda BiH“ nedavno je objavila tender za pripremne radove na Bloku 7 Termoelektrane Tuzla, koji će, sudeći prema propisanim uvjetima, moći ispuniti samo firma „Bihexo“. Inače, sve poslove Berberović je do sada dobivao preko kadrova SDA, koji su instalirani u svim velikim javnim preduzećima, pa tako i u „Vodovodu“ i „Elektroprivredi BiH“, uz ogromnu političku zaleđinu Bakira Izetbegovića.

(Izvor: Avaz.ba)

Objavio: Tue, 13/02/2018 - 18:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top