fbpx Tuzla: Obnova Atik Behram-begove džamije počinje ove godine

Tuzla: Obnova Atik Behram-begove džamije počinje ove godine

Home

Tuzla: Obnova Atik Behram-begove džamije počinje ove godine


Poslije skoro godinu čekanja na odobrenje i građevinsku dozvolu od Federalnog ministarstva prostornog uređenja, ove godine konačno bi trebala početi rekonstrukcija tuzlanske Atik Behram-begove, u narodu poznatije kao Šarene džamije. 

Posebna pažnja 

Temeljitom rekonstrukcijom ovoj džamiji, koja već stoljećima plijeni svojom vanjskom i specifičnom unutrašnjom ljepotom, bit će vraćen izgled kakav je imala do 1888. godine.

Kako je u razgovoru za "Dnevni avaz" pojasnio Hasan ef. Spahić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Tuzla, džamija se od 2010. godine nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH te se zbog potrebnih saglasnosti nije moglo ranije krenuti u njenu rekonstrukciju.

- Džamija će biti u potpunosti rekonstruirana. Ojačat ćemo temelje, uredit ćemo džamijski harem te posvetiti posebnu pažnju unutrašnjem dekoru. Planiramo zamijeniti krovnu konstrukciju pa će četverovodni krov zamijeniti kupola. Ovo će biti temeljita rekonstrukcija - naglašava ef. Spahić.

Prema njegovim riječima, MIZ Tuzla je već odobrio izvjesna novčana sredstva, a na potezu je, kaže ef. Spahić, jedna od dvije turske organizacije.

Tenderska procedura

- U igri su TIKA i "Diyanet". Jedna od njih sigurno će se uključiti. Ostalo je još da se dogovorimo u vezi s dokumentacijom jer, prema običaju, oni su ti koji bi provodili tendersku proceduru. Nadamo se da će radovi početi polovinom ove godine te da će ove godine biti završen veliki dio, da bismo sljedeće godine mogli imati u potpunosti obnovljenu džamiju - kaže ef. Spahić.

Historijat džamije

Šarena džamija se prvi put spominje 1548. godine. Prema nekim pretpostavkama, izgrađena je poslije 1533. godine.

Tokom 1669. džamiju obnavlja vakif Behram-beg, da bi u požaru 1871. godine džamija, zajedno s Behram-begovom medresom i mektebom, u potpunosti izgorjela.

Godine 1888. ponovo se gradi džamija na istom mjestu, a u februaru 2010. Šarena džamija je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

(Izvor: Avaz.ba)

 
Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 28/03/2017 - 13:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top