TUZLA: Preminuo prvi tuzlanski taksista Midhat Husejnefendić

Home

TUZLA: Preminuo prvi tuzlanski taksista Midhat Husejnefendić


Tuzla je u ostala bez gradske ikone, čovjeka koji je vozio prvi gradski taksi, koji je u grad donio prvi tranzistor, otvorio prvu autopraonicu. Riječ je o legendarnom Midhatu Husejnefendiću koji je u nedjelju u 21 sat preminuo u 82. godini.
Gradski hroničar Boro Slepčević, nekadašnji novinar i urednik Radija Tuzla, u svojoj knjizi “Stari dobri radio” napisao je priču o Midhatu Husejnefendiću, ali i o mnogim drugim gradskim šeretima.

Midhat je ispričao kako je kao uposlenik Putnika vozio prvo taxi vozilo u Tuzli. Naime, poslovnica je raspolagala Renaultom starije proizvodnje, koji je služio za prijevoz mušterija koje bi dolazile u Putnik. Njegovo vozilo bilo je prepoznatljivo u gradu, a on je, između ostalog, Renaultom išao i u svatove.

Kasnije je Midhat radio na poslovima turističkog vodiča, a zabilježeno je kako je pedesetih godina prošlog stoljeća u Tuzlu donio prvi tranzistor. Kupio ga je u Beču, a kada se vratio u Slani grad sugrađani su ga sa čuđenjem gledali, jer je Midhat sa sobom nosio radio koji pjeva.

Također, on je otvorio prvu autopraonicu u Tuzli, sa toplom vodom i pranjem ispod automobila, a to se dogodilo sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U bogatom životopisu ostalo je upisano kako se bavio padobranstvom, auto-moto sportom, radioamaterstvom… Svoju posljednju životnu bitku izgubio je 04.12.2011.
sarajevo-x.com
Objavio: Čet, 08/12/2011 - 06:57

Facebook komentari

Back to top