Tuzla: Zbog višemilionskog kriminala uhapšen direktor Fortune i još šest saučesnika

Home

Tuzla: Zbog višemilionskog kriminala uhapšen direktor Fortune i još šest saučesnika


Direktor gračaničke Fabrike obuće Fortuna Safet Pjanić uhapšen je jutros u akciji koju prema nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) i naredbi Kantonalnog suda u Tuzli sprovode policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova TK, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva TK.

Policijski službenici MUP-a TK od ranih jutarnjih sati vrše pretrese objekata Fortune u stečaju, kao i pogone novoosnovanih firmi Fortex, Fortob i Fortunato.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje, pored Pjanića uhapšen je i njegov sin Bakir, kao i još pet osoba. Iz Tužilaštva su naknadno potvrdili da su pored Pjanića slobode lišena dva člana uprave i dva zaposlenika Fortune, osnivač firme Fortunatto, te stečajni upravnik u Fortuni.

Glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović je za naš portal kazao da se osumnjičene osobe tereti za krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebu položaja ili ovlasti u privrednom poslovanju te nesavjestan rad u službi.

Kako saznajemo, Pjanić je osumnjičen da je oformio grupu uz pomoć koje su osnivane paralelne vezane firme pod okriljem Fortune. Sav posao iz Fortune prebacivan je u novoosnovane firme, čime je gračaničkoj fabrici obuće nanesena višemilionska šteta, a članovi grupe su sebi na ovakav način ostvarili finansijsku korist.

 

Detalji

Oni su osumnjičeni za veći broj krivičnih djela počinjenih u periodu od početka 2009. do 2017. godine na području Gračanice i Tuzlanskog kantona, odnosno da su kao članovi grupe koju je organizovao direktor Fortune Safet Pjanić počinili krivična djela organizovani kriminal i s tim u vezi krivična djela zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Pjanić, kao organizator grupe i direktor Fortune, i drugi članovi grupe, su u pomenutom periodu, prema Pjanićevom planu, osnivali paralelna i vezana privredna društva sa istom djelatnošću proizvodnje obuće kao i Fortuna. U tim firmama su iskorištavali sve potencijale i poslovne veze Fortune i na taj način osnovanim firmama, sebi i drugima pribavili višemilionsku protivpravnu imovinsku korist a Fortuni pričinili višemilionsku štetu.

Oni su osumnjičeni da su preuzimali poslovne aktivnosti Fortune tako što su zaključivali ugovore o poslovnoj saradnji sa svim ranijim inostranim kupcima firme, iznajmljivali od Fortune poslovne i proizvodne potencijale po nerealnim i neopravdano niskim naknadama, plaćajući samo minimalne troškove korištenja prostora i opreme, a zajedničke komunalne i troškove električne energije u velikim iznosima prebacivali na Fortunu, te iznajmljivali mašine Fortune i drugim firmama. Na taj način su ovim firmama ostvarivali veći protivpravni extra profit, nastajali su stalni gubici u poslovanju Fortune a kao posljedica je došlo do pokretanja stečaja u Fortuni.

Nakon protesta nezadovoljnih radnika Fortune iz novembra 2016. godine i medijskih izvještavanja o tome, ovo Tužilaštvo je otvorilo predmet te su u saradnji sa pripadnicima MUP-a TK provedene obimne provjere i istražne radnje.

Pripadnici MUP-a TK će danas obaviti kriminalističku obradu i Tužilaštvu dostaviti izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Najvjerovatnije će nekoliko osumnjičenih odmah biti predato u nadležnost Tužilaštva na dalje postupanje.

 

(Izvor: Klix)

Tagovi
Objavio: Tue, 04/07/2017 - 13:58

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top