Tuzlanski rudari sutra stupaju u generalni štrajk

Rudari Rudnika mrkog uglja “Kreka” u Tuzli sutra će stupiti u generalni štrajk zbog neredovne isplate plata.

Generalni štrajk počinje ujutro u 7 sati na površinskim kopovima Šikulje i Dubrave, te Rudniku lignita “Mramor”, a rudari će obavljati samo neophodne poslove koji će biti usaglašani na današnjem sastanku.

“Mi smo i prošlih mjeseci imali isti problem u vezi sa neredovnom isplatom plata. Danas imamo situaciju ponovo da nije ispoštovan granski kolektivni ugovor, odnosno februarska plata nije isplaćena do 25. marta”, rekao je predsjednik Sindikata Rudnika uglja “Kreka” Tuzla Zuhdija Tokić.

On je istakao da je Sindikalna organizacija Rudnika u proteklom periodu učinila sve da ne dođe do generalnog štrajka, ali da su morali da se odluče na radikalan korak zbog činjenice da je svim rudnicima u koncernu “Elektroprivrede BiH” plata isplaćena, osim rudarima “Kreke”.

“Od marta prošle godine pa do danas rudari su se borili da ukažu na odnos odgovornih za stanje u `Krekinim` rudnicima, ali je sve to bilo uzalud”, rekao je Tokić.

Podršku za stupanje u generalni štrajk tuzlanski rudari su dobili i od Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, kao i svih rudnika koji djeluju u koncernu “Elektroprivrede BiH”.

Rudari “Kreke” u generalnom štrajku ostaju do ispunjenja nekoliko zahtjeva.

Osim isplate plate, oni od Vlade Federacije BiH i federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije zahtijevaju da u roku od pet dana izvrše analizu odgovornosti uprave Ridnika “Kreka” naspram aktuelnog stanja u rudniku.

U slučaju postojanja odgovornosti traže smjenu kompletnog saziva uprave “Kreke”.

Od resornog federalnog ministarstva traže i imenovanje stručnog tima koji će najkasnije do 15. aprila utvrditi razloge nerealizacije planirane i usaglašene investicione faze, kao i konačan odgovor o statusu opreme koja je u procesu dokapitalizacije isporučena rudnicima Šikulje i Dubrave.

Rudari traže i da najkasnije do 15. aprila budu pokrenute procedure prijema novih radnika u neposrednoj proizvodnji kako bio se bezbjednost na radu i humanizacija rada podigla na veći nivo.