Tužne bh. sudbine: Umro na dan nakon što mu se vratila vjera u dobre ljude

Home

Tužne bh. sudbine: Umro na dan nakon što mu se vratila vjera u dobre ljude


Milorad Đurđević Žabac (49) jučer je sahranjen u naselju Lužani u Brodu, a ispratili su ga sugrađani koji su se pobrinuli da posljednji dan života provede u uslovima dostojnim čovjeka.

 

Milorad je živio u trošnoj kući, bez vode i struje, samo sa jednim prljavim krevetom i wc šoljom, bolestan i češće gladan nego sit.

U takvom stanju ga je zatekao Miroslav – Miki Čerek i odmah je, zajedno sa Goranom Petrovićem, pokrenuo akciju za prikupljanje novca kako bi bolesnog sugrađanina smjestili u dom.

To su i učinili – skupili su 1.250 maraka, koliko je dovoljno za dva mjeseca boravka u staračkom domu, pa je u utorak primljen u ustanovu, ali već sutradan je preminuo.

– Tužno je što ćemo novcem koji smo prikupili da Miloradu platimo smještaj i pristojnu sobu, platiti sanduk i njegovu sahranu. Tješi me jedino što smo dali sve od sebe da posljednji dan provede u čistom, sit i među ljudima – kaže Čerek.

Dodaje da je Milorad bio veoma bolestan, krvario je iz usta, ali su se nadali da će se u domu oporaviti. Bolesti su kumovali glad, nehigijenski uslovi, ali i alkohol.

Kada su ga smjestili u dom, ujutro se probudio i tražio da jede. Ručao je i ubrzo preminuo.

– Dostojanstveno je preminuo, okupan, u pristojnim i higijenskim uslovima. Nije ga interesovala više kafa i cigareta već je samo tražio da jede. Rekao je da pet dana ništa nije jeo, iako mu je Centar za socijalni rad donio paket s hranom, ali ga je neko pokrao – napisala je na Facebooku Stevanka Kresojević, iz doma u kojem je bio smješten.

Inače, većina Brođana je o Đurđeviću znala veoma malo, pa nagađaju da li je ostao sam ili su mu roditelji još živi.

Oni stariji sjećaju ga se iz vremena prije rata i druženja u diskotekama.

Bio je veoma lijep mladić, gradski mangup, ali ne problematičan. Imao je dobro društvo i sretali smo se u diskotekama – priča Čerek.

Kaže da je u vrijeme rata otišao u inostranstvo, a kada se vratio, završio je na ulici. Najčešće su ga viđali na uglu kako prosi.

Novac za pomoć Miloradu iz inostranstva stiže i nakon njegove smrti, pa su se Brođani dogovorili da mu urede grob i podignu nadgrobnu ploču, kako ne bi ostao neobilježen i zaboravljen.

U Centru za socijalni rad Brod nisu željeli da komentarišu bilo šta u vezi sa Miloradom Đurđevićem, iako su ih sugrađani optužili da su bolesnog čovjeka smjestili u ruševnu i neuslovnu kuću.

Kratko su odgovorili da Milorad nije bio njihov štićenik; imao je stan i oni su mu samo davali jednokratnu pomoć.

Humanitarni rad Mikija Čereka na Facebooku je pokrenuo lavinu pozitivnih komentara njegovih sugrađana, ali i šire.

Mirza Vrućak iz Sarajeva o njemu je napisao da „tamo ima jedan čudan lik koji je uz pomoć dobrih ljudi, za samo 48 sati uspio ono što nije država, ni sve njene socijalne službe – spasio je čovjeka kojeg su otpisali”.

Hvala ti, Miki, od sveg srca. Hvala ti za sve akcije skupljanja pomoći za ljude kojima je potrebna. Dobri čovječe, kada vidim tebe prosto narastem i dobijem nadu za bolje sutra svih nas – napisao je Vrućak.

 

(Izvor: Blic)

Tagovi
Objavio: Pet, 12/05/2017 - 11:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top