Tužno: Na ahiret preselila Ruskinja Irina Velić, snaha Blagajska

asd
Heriona života je imala zlatne ruke, kako je opisuju oni koji su je poznavali.

“Samo jedan susret bio je dovoljan da mi dotakne srce. I to na jednom tevhidu u Blagaj-Japri. Želja mi je bila da se što prije ponovo sretnem s tim predivnim pejzažima Doline Japre, a ponajprije predivnim insanima. Obećao sam to i Ireni. Obećao hanumi čiji je smisao života bila nada i ljubav. I borba; sa životom i za život.”- piše Irinin poznanik. 

Nije marila za vrijeme, za svjetlo i tamu. Htjela je prigrabiti bolji i lakši život za svoga muža i svoje troje djece. Sav teret života preuzela je na sebe. I bolest što ju je razarala. Imala je teške i gorke muke. Ali je šutke i nijemo to podnosila radeći sve. I muške, i ženske poslove. Do posljednjeg daha i ovodunjalučkog dana.

Došla je u Dolinu Japre 2000.-te godine. 

Pitali su se mnogi otkud Ruskinja u njihovom kraju. I to Ruskinja, građanka, iz velikog i glavnog grada – Moskve. Nikada nije dotakla, a kamo li s motikom kopala. I postala najvrjednija Blagajka. Stručnjak za krojenje i šivanje, u bašči i na njivi, u štali, s peradima...

Sreću nije tražila u imetku, nego u ljubavi. Njen svijet, njeno sve, bio je njen suprug Abaz Velić i njenih troje djece. 

Smiraj za umorno tijelo i bolesnu dušu crpila je kroz vjeru, pa bi se moglo kazati da je stalno bila u ibadetu. Posebno se radovala najodabranijem mjesecu muslimana – Šehri Ramazanu i Bajramima. Dubok smisao, ljepotu i dobrotu ovog i drugog dunjaluka usadio joj je otac-musliman, još u najranijim djevojačkim danima.

“Čvrsto sam obećao Irini da ću je posjetiti. Korona me spriječila. Čak mi i poklon pripremila izrađen njenim zlatnim rukama. Morati će me sačekati, na onom, pravednijem i ljepšem dunjaluku.”

Tom mehlemu od insana, našoj Irini, nek su magfiret i džennetske bašče, a njenoj porodici sabur.

Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo.

Image
asdg