U ambasadama BiH širom svijeta ima mnogo ozbiljnijih problema nego na peharu za Evropsku ligu

Proslavljenog bh. glumca, direktora Kamernog teatra 55 i čestog komentatora i kritičara naše društvene zbilje Emira Hadžihafizbegovića zatekla je informacija da je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak pisao pismo predsjedniku UEFA-e Aleksandru Čeferinu zbog kako je kazao „ratne zastave“ s ljiljanima koja je greškom osvanula na peharu za pobjednika Evropske lige.

- U putu sam iz Stoca gdje snimamo film za Sarajevo gdje večeras imam predstavu. Mislim da je ovaj potez Crnatka nepotrebna jedna vinjeta unutar mnogo ozbiljnijih problema. Igora lično poznajem i smatram da se radi o vrlo korektnoj osobi koja je u raznim situacijama dostojno i čestito predstavljala BiH. Oduševio me je svojevremeno kada je iz Skoplja u Ohrid potegao da prisustvuje našoj predstavi "Žaba", zajedno sa divnom Lepom Babić, čime je pokazao koliko cijeni kulturu – priča Hadžihafizbegović.

Prema njegovim riječima radi se o svejevrsnom eufemizmu, prenosi Avaz.

- Pismo bi bilo legitimno i imalo svrhu da funkcioniraju ostale stvari. Recimo u mnogim našim ambasadama oficijelna zastava BiH nema uopće tretman kakav treba da ima. Uz zastavu BiH se vežu entitetske zastave, mnogi su slučajevi nepoštovanja. Kad su već obilježja države u pitanju, možda bi bilo dobro da ministar pokrene inicijativu da himna BiH dobije tekst...

Mislim da imamo mi mnogo ozbiljnijih problema od ovoga. Konkretno u ambasadama širom svijeta, u kojim sam lično bio, postoje mnogo ozbiljniji problemi nego na peharu Evropske lige. To je suština – smatra Hadžihafizbegović.