U Beogradu bačen suzavac, čuli se i pucnji

protesti
U centru Beograda satima su trajali sukobi policije i demonstranata koji su se u utorak navečer okupili ispred Skupštine Srbije nakon što je predsjednik države Aleksandar Vučić najavio ponovno uvođenje policijskog sata zbog pogoršane epidemiološke situacije u toj zemlji.

 

Više stotina prosvjednika maršira ulicama Beograda uzvikujući pritom "Vučiću, lopove", i "Vučiću, leči se". Nekoliko hiljada građana stiglo je na plato ispred Skupštine Srbije, javlja Nova.rs. Prvi od zahtjeva je hitno imenovanje novog "depolitiziranog Kriznog stožera", a drugi se odnosi na funkcionere MUP-a i druge rukovoditelje koji su "primjenili brutalnu silu nad građanima koji su iskazali svoj revolt".

20: 36 Situacija ispred Skupštine, ali i Pionirskom parku Srbije u Beogradu je izmakla iz kontrole. Kako javljaju reporteri N1, čuli su se pucnji. Demonstranti su gađali policiju, a policija je uzvratila bacanjem suzavaca.

U prvim redovima ispred Skupštine je došlo do većih incidenata, a demonstranti bacaju i baklje na policiju.

20:59 Lider Dveri Boško Obradović povrijeđen je u sukobu žandarmerije i demonstranata u Beogradu. Nakon što je došlo do sukoba policije i demonstranata, povrijeđeno je nekoliko građana.

20:33 Ispred Skupštine Srbije ispaljen je suzavac, deo demonstranata se povukao ka Pionirskom parku. Policija se grupisala na stepenice Skupštine, a upala je i baklja među njih. Demonstranti su potisnuti.

19: 00 Napadnut Sergej Trifunović. Ispred Skupštine Srbije demonstranti su napali lidera Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergeja Trifunovića. Krvave glave napustio je protest, nakon što ga je jedna osoba udarila foto-aparatom.

18: 00 Grupa lidera oporbe krenula je ka Skupštini Srbije, praćeni građanima koji žvižde i uvikuju Vučiću. Pripadnici policije opkolili su zgradu Skupštine Srbije, a postavljena je i zaštitna ograda . U okolnim ulicama primjećen je veliki broj policijskih marica, javlja Nova.rs.

Jedan od zahtjeva je odgovornost policijskih dužnosnika koji su primijenili brutalnu silu nad građanima koji su iskazali svoj revolt zbog najave novog trodnevnog policijskog sata i zbog nezadovoljstva stanjem u državi. Traže i hitno puštanje građana.

Ispred SzS prvo se obratio Janko Veselinović koji je iznio zahtjeve - kao prvi, imenovanje novog, kako je rekao, "depolitiziranog Kriznog stožera kome će ljudi vjerovati".

"Ovaj Krizni stožer zbog dirigiranog odlučivanja od strane Aleksandra Vučića izgubio je povjerenje", rekao je Veselinović, dodajući da "mnogi njegovi članovi moraju kazneno odgovarati".

Među okupljenim građanima su lideri opozicije predsjednici Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Narodne stranke Vuk Jeremić, Dveri Boško Obradović, Demokratske stranke Zoran Lutovac, stranke Pokret za preokret Janko Veselinović.

Aleksandar Vučić oštro jecosudio sinoćnje proteste i nazvao ih najbrutalnijim političkim nasiljem te da je cilj takvih nereda da se našteti ugledu Srbije, ali je poručio da se neće tolesrisati napad na policiju te da niko ne može uništiti Srbiju.